Madnyheder
10 af verdens ældste restauranter: Her kan man smage historiens vingesus
Imponerende service-historik.
Der er noget særligt ved at spise et sted, hvor der er blevet serveret mad i flere hundrede år. Vi snakker om restauranter, der har overlevet konger, krige, revolutioner og utallige menuskift – men stadig byder gæster velkommen, som om tiden står stille. Her får du 10 af verdens ældste restauranter, hvor du kan få historien serveret på en tallerken.
1. St. Peter Stiftskulinarium – Salzburg, Østrig (år 803)
Det her sted er nærmest oldgammelt. Vi taler Charlemagne og munkekjortler. Beliggende ved St. Peter-klosteret i Salzburg, er Stiftskulinarium opdelt i 11 rum med historiske vibes, vin fra klostrets gamle kælder og østrigske klassikere som wienerschnitzel og tafelspitz. Mozart-middage er også på menuen – fordi, selvfølgelig.
2. Historische Wurstküche – Regensburg, Tyskland (ca. 1146)
Startede som pølsebiks til de arbejdere, der byggede byens middelalderbro. I dag kører den stadig videre og sælger 6.000 pølser om dagen. Her er ingen dikkedarer – bare klassisk bratwurst og god tysk effektivitet til fastfood-priser.
3. The Old House – Llangynwyd, Wales (år 1147)
Når britiske pubber lukker, står legender som The Old House tilbage. Klassisk walisiske retter, øl i stride strømme og et interiør, der nægter at følge med tiden. Det er nærmest en pub fra et fantasy-univers, og man forventer næsten at høre en bard synge i hjørnet.
4. The Brazen Head – Dublin, Irland (1198)
Det her er ikke bare en pub. Det er en institution. The Brazen Head serverede ulovlig alkohol i 400 år, før Irland gad lave en lov om det. Menuen byder på irsk comfort food, mens øllet – ja, det er selvfølgelig Guinness. Bedre bliver det ikke.
5. Piwnica Świdnicka – Wroclaw, Polen (1273)
Gemmer sig i kælderen under det gamle rådhus, og her har øl og oksesteg været på menuen i over 700 år. Lokalet minder mere om en middelalderlig vinkælder end en restaurant, men det er en del af charmen.
6. La Couronne – Rouen, Frankrig (1345)
Joan of Arc blev brændt på bålet få meter herfra, men La Couronne overlevede og voksede til et af de mest ikoniske spisesteder i Frankrig. Her spiste Julia Child sit første franske måltid – og resten er kogebogshistorie.
7. Bianyifang – Beijing, Kina (1416)
Kendt som stedet, hvor Peking-anden tog fart. I dag er Bianyifang stadig hardcore dedikeret til and – sprødt skind, saftigt kød og masser af historie i hver bid. Der er endda et Peking-and museum tilknyttet. Selvfølgelig er der det.
8. Honke Owariya – Kyoto, Japan (1465)
Først solgte de kager. Så begyndte de at servere soba-nudler. 500 år senere er Honke Owariya det sted, selv kejserfamilien spiser, når de vil have en god nudelsuppe. Vandet fra Kyotos brønde er hemmeligheden – og derfor åbner de ikke i Tokyo.
9. La Tour d’Argent – Paris, Frankrig (1582)
Stedet, der introducerede franskmændene til gaflen. Her spiste eliten, og det gør de stadig. La Tour d’Argent serverer klassisk fransk haute cuisine med udsigt over Seinen og Eiffeltårnet – og regningen matcher udsigten.
10. Botín – Madrid, Spanien (1725)
Ifølge Guinness er det verdens ældste restaurant. Der er ikke pillet ved stilen: murstensovne, kastiliansk lam og pattegris som specialiteter. Hemingway spiste her. Det burde være argument nok.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: