Foto: Pexels
Der findes et hav af sejlivede myter om mad og madlavning, som mange af os stadig tror på. Men hvor meget af det holder egentlig vand? Vi dykker ned i 10 klassikere – og afslører, om de er sande eller falske.
1. Mikroovnen ødelægger næringsstofferne i maden
FALSK.
Faktisk bevarer mikroovnen ofte flere vitaminer end traditionel kogning, fordi tilberedningstiden er kortere og vandmængden mindre.
Læs også:
2. Salt får vand til at koge hurtigere
FALSK.
Salt hæver faktisk kogepunktet en smule, men ikke nok til at gøre nogen reel forskel. Det handler primært om smag – ikke hastighed.
3. Spinat må aldrig genopvarmes:
DELVIS SANDT.
Genopvarmet spinat kan frigive nitrit, som i store mængder kan være skadeligt – men det kræver høje temperaturer og store mængder. Det er ikke farligt i almindelige portioner, især ikke hvis det hurtigt nedkøles og varmes nænsomt op.
4. Man må ikke spise brød der er blevet tørt – det er dårligt
Foto: Pexels
FALSK.
Tørt brød er ikke dårligt – det er bare udtørret. Brug det til croutoner, rasp eller fattigmandsretter som arme riddere.
5. Du må ikke spise æg, hvis blommen er lidt grøn
Foto: Pexels
FALSK.
Den grønne farve opstår ved overkogning og er blot et resultat af svovl og jern, der reagerer. Det er uskadeligt, selvom det ikke ser appetitligt ud.
6. Alkohol fordamper helt under madlavning
Foto: Pexels
FALSK.
Selvom noget alkohol fordamper, forsvinder det sjældent 100%. Det afhænger af varme, tid og mængde. I en hurtig flambering kan der stadig være en del alkohol tilbage.
7. Honning bliver giftigt, hvis det opvarmes
Foto: Pexels
FALSK.
Honning mister nogle enzymer ved opvarmning, men den bliver ikke giftig. Det er stadig sundt – bare mindre “råt”.
8. Frosne grøntsager er mindre sunde end friske
Foto: Pexels
FALSK.
Frosne grøntsager fryses ofte kort tid efter høst og kan derfor indeholde lige så mange – eller flere – næringsstoffer end dem, der har ligget dagevis i grøntafdelingen.
9. Sukker gør børn hyperaktive
Foto: Pexels
FALSK.
Flere studier har ikke kunnet finde nogen sammenhæng mellem sukker og hyperaktivitet hos børn. Det er nok omgivelserne (fødselsdage, fest osv.), der får ungerne op at køre.
10. Man skal skylle pastaen efter kogning
Foto: Pexels
FALSK.
Pasta skal ikke skylles, medmindre den skal bruges kold. Skylning fjerner den stivelse, der hjælper saucen med at klæbe. Så behold den – og få mere smag og bedre konsistens.[ sæt tekst ind ]
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: