Mandekogebogen

10 måder at bruge ketchup på - som faktisk ikke handler om pommes frites

Smagfulde måder.

Der står sikkert en halvtom ketchupflaske bagerst i dit køleskab lige nu. Den er der, når der skal dyppes fritter, smøres på en hotdog eller klemmes ud over en tør burger. Men ketchup kan meget mere end bare være rød smagssløjfe. Faktisk er det en af de mest undervurderede ingredienser i køkkenet – og her er 10 måder, du kan hive den frem på og få den til at arbejde for dig.

Læs også: Kan man smelte hytteost?

1. Marinade med power

Ketchup har det, man kalder en “naturlig balance” – sødt, syrligt, krydret. Det gør det til en perfekt base til en hurtig marinade. Smid lidt soja, hvidløg, eddike og måske en skefuld hot sauce i, og du har en hjemmelavet smagsbombe, der gør selv seje oksebøffer møre og smagfulde.

2. Den perfekte glaze

Meatloaf. Skinke. Kylling. Ribs. Alt bliver bedre med en karamelliseret overflade. Ketchupens sukkerindhold sørger for, at du får den der lækre, glinsende finish, når du pensler den på og giver den varme. Og du kan altid pifte den op med lidt honning, sennep eller chili.

3. Hurtig sauce til kødboller

Gider du ikke stå med tomatpuré, bouillon og krydderier i timevis? Brug ketchup som base til en nem og lækker sauce til kødboller. Bland med brun farin og Worcestershire sauce for en sweet & sour vibe, eller gå den klassiske tomatsovs-vej med lidt hvidløg og løg.

4. DIY BBQ-sauce

Du kan lave din egen barbecuesauce på fem minutter. Seriøst. Ketchup, brun farin, eddike, lidt sennep og røgsmag – bum. Du bestemmer selv, hvor sød, røget eller stærk den skal være. Og så smager den 100 gange bedre end de fleste færdigkøbte.

5. Chiliens hemmelige våben

En god omgang chili con carne kan godt tåle lidt ketchup. Ikke som hovedrolleindehaver, men som subtil baggrundsspiller. Den runder smagen af, tilføjer lidt sødme, og ketchup kan faktisk bruges i stedet for tomatpuré, hvis du løber tør.

6. Dressing i ny forklædning

French, Russian, Catalina – mange dressinger starter faktisk med ketchup. Hjemmelavet dressing? Yes. Ketchup, lidt olie, eddike, sennep, krydderier – og du har en zesty dressing til både salat og sandwich.

7. Ketchup i ris og nudler? Jep.

Det lyder måske mærkeligt, men det virker. En skefuld ketchup i stegte ris kan give den perfekte balance til soja og hvidløg. Og i Japan er “omurice” og “ketchup spaghetti” helt almindelige retter – æg, ris og ketchup = comfort food på japansk.

8. Hurtig wok-sauce

Lav din egen stir-fry-sauce med ketchup som base. Tilføj soja, ingefær, chili og lidt honning, og du har en lækker, klistret sauce, der glaserer grøntsager og kød perfekt. Og ja – det smager bedre end det, du får fra take-away’en på hjørnet.

9. Saftige burgerbøffer

Glem alt om at smøre ketchup på efter bøffen er stegt. Prøv i stedet at røre lidt ketchup ind i farsen sammen med krydderier. Det holder bøffen saftig – især hvis du bruger magert kød som kylling eller kalkun – og giver en ekstra smagsdybde.

10. Suppe-opgradering

Tomatsuppe med ketchup? Det lyder lidt som noget, man gjorde på kollegiet. Men det virker stadig. En skefuld ketchup kan give fylde, syre og sødme i alt fra klassisk tomatbisque til kødbolle- eller grøntsagssuppe. Juster med bouillon, og du er kørende.


Så næste gang du står og glor på den der flaske Heinz, så tænk lidt ud over dip og grillpølser. Den kan nemlig være din hemmelige køkkenmakker i alt fra wokretter til kødboller og salater. Ketchup – ikke bare til pommes.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce