Madnyheder

10 madvarer, der holder længere end du tror

Holdbart til fremtiden.

10 madvarer, der holder længere end du tror
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 7. juni 2025

Du har måske allerede smidt dem ud – men mange madvarer er faktisk holdbare langt ud over “bedst før”-datoen. Her er 10 klassikere fra køkkenet, du (måske) bør tænke dig om to gange, før du sender dem i skraldespanden.

10 ting, der kan holde længe

1. Ris (hvide)

Tørre, hvide ris har nærmest uendelig holdbarhed, hvis de opbevares tørt og mørkt. Har du en pose liggende bagerst i skabet? Den er sikkert stadig god.

2. Honning

Den krystalliserer måske med tiden, men honning bliver ikke dårlig. Den kan holde i årevis – ja, man har fundet spiselig honning i egyptiske grave!

3. Sukker

Sukker er et naturligt konserveringsmiddel og går ikke sådan i stykker. Det kan klumpe, men er stadig helt fint at bruge. Bare opbevar det tørt.

4. Salt

Rent salt – især uden tilsætningsstoffer – holder sig uendeligt. Det stammer trods alt fra forhistoriske have, og lidt fugt ændrer ikke meget på det.

5. Sojasauce

En uåbnet flaske kan holde i årevis. Åbnet og opbevaret køligt, holder den let et år eller to – og sikkert meget længere uden at tage skade.

6. Tørrede bønner og linser

De kan blive lidt længere om at koge møre med alderen, men de bliver ikke farlige eller “for gamle”. Opbevar dem mørkt og tørt, og de kan holde i mange år.

7. Pasta

Tør pasta holder sig længe – ofte flere år efter “bedst før”-datoen. Så længe den ikke lugter, smager underligt eller har synlige skadedyr, er den god.

8. Kaffe (hele bønner)

Kaffebønner mister smag over tid, men bliver ikke farlige. Holdbarheden forlænges i fryseren – og de gamle bønner kan bruges til cold brew eller i bagværk.

9. Eddike

Eddike er selvkonserverende og bliver stort set ikke dårlig. Især klar eddike som lagereddike og æblecidereddike holder længe og kan bruges til alt fra mad til rengøring.

10. Tørret frugt

Hvis det opbevares lufttæt og mørkt, holder tørret frugt i månedsvis – og nogle gange årevis. Hvis det begynder at gære eller mugne, er det dog tid til at smide det ud.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.