12 tegn på at din fisk og skaldyr ikke er frisk
Hold øje med friskheden.
Der findes få ting, der kan ødelægge en ellers lækker middag som dårlig seafood. Forestil dig: fisken lugter lidt for meget af havn, rejerne er gummiagtige, og skaldyrene virker... tvivlsomme. Men du kan heldigvis nemt undgå den slags oplevelser, hvis du ved, hvad du skal kigge efter. Vi har fået executive chef Mazen Mustafa fra The Lonely Oyster i Los Angeles til at dele de vigtigste advarselsflag, når det gælder friskhed i fisk og skaldyr. Her får du hans 12 sikre tegn på, at der er noget galt.
Læs også: Sådan får du mere cremet hummus
1. Den lugter af ammoniak
Hvis du står med en fisk eller et skaldyr, der lugter som rengøringsmiddel eller kattebakke – drop det. Ifølge Mustafa kommer den lugt fra trimethylamine (TMA), som opstår, når fisken begynder at nedbrydes. Frisk seafood bør dufte let af hav, ikke af kemikalier.
2. Konsistensen er slimet eller blød
Frisk fisk og skaldyr skal føles fast og fugtig, men aldrig slimet. Er kødet blødt og slasket, er det tegn på, at proteinerne er begyndt at nedbrydes. Mustafa nævner især lobster – hvis hummeren er slap, er det game over.
3. Muskelfibrene falder fra hinanden
Når fisken er frisk, holder muskelfibrene sig stramme og tydelige. Hvis de begynder at skille ad, eller kødet falder fra hinanden, er du ude i noget, der er tæt på at blive dårligt.
4. Farven ser forkert ud
Farverne varierer fra art til art, men generelt skal rå fisk have klare, naturlige farver. Tænk dybrød tun, lyserød laks eller grålige, gennemsigtige rejer. Er der tegn på misfarvning eller mat overflade, så styr udenom.
5. Der er iskrystaller på fisken
Ser du iskrystaller på frossen fisk? Så er der højst sandsynligt tale om freezer burn – altså en dårlig opbevaring, der dræner smag og tekstur. Ikke farligt, men heller ikke friskt.
6. Den har ikke været holdt kold nok
Seafood skal holdes ved lave temperaturer – alt over 4°C og du risikerer, at bakterier formerer sig lynhurtigt. Så tjek altid, om fisken er placeret korrekt på is eller under køl, især ved buffeter og fiskehandlere.
7. Der ligger døde krebsdyr i tanken
Hvis der flyder døde hummere eller krabber rundt i tanken, så vend om. Døde krebsdyr forurener vandet med bakterier og mister hurtigt kvalitet.
8. Fisken har grå gills eller matte øjne
Ved køb af hel fisk er gills og øjne din bedste indikator. Øjnene skal være klare og udstående, gællerne røde eller lyserøde. Matte øjne og mørke gæller er klassiske tegn på, at fisken har ligget for længe.
9. Skallerne på skaldyr er åbne
Musslinger og østers bør være lukkede, når de er friske. Hvis de er åbne og ikke lukker sig ved et let bank, er de døde – og ikke sikre at spise.
10. Fiskehandleren eller restauranten er tom
En tom fiskebutik eller restaurant? Ikke et godt tegn. Lav omsætning betyder ofte, at fisken ikke bliver udskiftet ofte nok. Gå efter steder med travlhed og høj gennemstrømning.
11. Det har ligget flere dage i dit køleskab
Seafood holder sig ikke længe – maks. 1-2 dage råt, 3-4 dage tilberedt. Hvis dine fiskefileter har ligget der en uge, er det bedre at smide dem ud end at risikere dårlig mave.
12. Den er over sidste anvendelsesdato
"Best before"-datoer på fisk og skaldyr er ikke noget, du skal ignorere. Jo længere tid der går, jo mere daler friskheden – og risikoen for bakterier stiger.
Bottom line: Brug næsen, øjnene og hænderne. Når det kommer til seafood, er friskhed alt – og det kan mærkes med det samme. Så hellere være en lille smule kritisk end at tage chancen. Din mave vil takke dig senere.