Madnyheder

13 lækre måder at bruge overmodne bananer på

De brune bananer kan noget særligt.

13 lækre måder at bruge overmodne bananer på
Foto: Mandekogebogen
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 11. juni 2025

Bananer går fra gule og lækre til brune og bløde hurtigere end du kan nå at finde smoothiejernet frem. Men inden du opgiver og smider dem i skraldespanden, så tænk lige over det her: Når bananer bliver brune, bliver de faktisk også sødere og mere intense i smagen – perfekt til både søde sager og nogle lidt skæve madretter. Her får du 13 solide (og måske lidt overraskende) bud på, hvad du kan lave med de bananer, du troede var færdige.

1. Bananbrød

Det klassiske go-to. Jo mere brun og blød bananen er, jo bedre bananbrød får du. Det giver både fugt, sødme og en karamelliseret dybde, som et stykke klassisk rugbrød aldrig ville kunne drømme om.

2. Banan-karry

Jep, du læste rigtigt. I Indien bruger man banan i karryretter – og det fungerer overraskende godt. Sødmen fra bananen går perfekt i spænd med stærke krydderier og gør retten både balanceret og eksotisk. Server med ris og en kold øl.

3. Chicken à la Maryland

En ret direkte fra Titanic-dagene – sprød, paneret kylling serveret med bananskiver stegt i smør. Ja, det lyder oldschool, men det virker stadig. Den karamelliserede banan skærer gennem den tunge bechamelsauce som en varm kniv i smør.

4. Banan-lumpia

Filippinske bananruller, friturestegt og søde nok til at konkurrere med dine yndlingsdesserter. Brug overmodne bananer, rul dem i brun farin, pak ind i dej og fritér dem. Server med karamelsauce. Boom.

5. Bananpandekager

En brunchklassiker. Mosede bananer direkte i dejen giver sødme og saftighed, så du kan droppe sukkeret. Hvis du er doven, så kast bare et par skiver i panden med dejen. Det virker også.

6. Banan-kaffe (a.k.a. TikTok-smoothie)

Blend frossen banan med kold kaffe. Det er teknisk set en smoothie, men smager lidt som dessertkaffe på ferie. Bonus: Du bruger dine gamle bananer OG sparer på kaffesiruppen.

7. Banan-is (“Nice cream”)

Bare frys bananerne og blend dem. Det er alt. Du får en cremet, sød is uden sukker, fløde eller skyldfølelse. Tilsæt chokolade, bær eller peanutbutter, hvis du føler dig fræk.

8. Banan-cremetærte

En amerikansk klassiker med sprød bund, lag af banan og en custard, der får dine tænder til at synge. Brug de mest modne bananer for maksimal smag.

9. Upside-down banankage

Som ananasversionen, men bedre. Karamelliseret banan på toppen (eller bunden – det afhænger af hvordan du ser på det), og en blød vaniljekage nedenunder. Server lun med en kugle is.

10. Banan-cheesecake

En banan-agtig variant af cheesecake, hvor bananerne bliver blendet i massen for en blød, fugtig og sødmefuld kage. Brug husblas for at få den til at holde formen. Pimp med karamel og flødeskum.

11. Banan-daiquiri

Blender du overmodne bananer med rom og måske lidt kokos, så har du instant strandferie i et glas. Prøv at karamellisere bananerne først for ekstra smag.

12. Banan crème brûlée

En fransk klassiker med et tropisk twist. Læg karamelliserede bananskiver ovenpå din crème brûlée, eller lav en bananas foster-version med rom og brun farin.

13. Banan-smoothie

Old faithful. Kast banan, mælk og hvad du ellers har i blenderen, og du har en hurtig, nærende morgenmad eller snack. Frosne bananer gør det ekstra cremet.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.