Mandekogebogen

2 måder at bruge kaffe i madlavning, du (måske) ikke kendte

Vi har allieret os med kaffeambassadøren hos Nespresso Danmark!

Kaffe er ikke kun til morgenkoppen eller eftermiddagslatten – det er også en fantastisk ingrediens i køkkenet, der kan give dine retter et smagsmæssigt løft. Ifølge kaffeekspert Niels Østergaard, kaffeambassadør hos Nespresso Danmark, kan kaffen bruges på kreative måder i madlavning. Her deler han to overraskende tips, der måske kan inspirere dig til at eksperimentere med din yndlingsbryg.

Læs også: Her er forskellen på suppe og stuvning

En spice rub med kaffe giver en perfekt balance mellem dybde, sødme og en let bitterhed, der fremhæver smagen i både kød og grøntsager. Denne rub er ideel til alt fra ristede rodfrugter til saftige okse- eller svinekødsstykker.

Sådan laver du rubben:
Bland følgende ingredienser:

  • 2 spsk. groft salt
  • 2 spsk. fint kværnet kaffe (Niels anbefaler indholdet fra en Nespresso Vertuo Gran Lungo kapsel, f.eks. Master Origin Costa Rica)
  • 2 spsk. hvidløgspulver
  • 2 spsk. røget paprika
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk. løgpulver
  • 1-2 tsk. chilipulver (justér efter smag)
  • 1 tsk. spidskommen

Sådan bruger du den:

  1. Gnid rubben godt ind i kødet eller vend dine rodfrugter i blandingen.
  2. Lad det trække i 30 minutter, så smagen trænger ind.
  3. Tilbered på grillen, i ovnen eller på panden, indtil det hele er gyldent og lækkert.

Eksperttip: "Den røgede paprika og kaffens dybe noter skaber en uimodståelig smagsprofil, især når den bruges på grillen," siger Niels.


2. Kaffe-saltlage og glaze til kylling

Vil du have saftig kylling med et smagfuldt twist? Niels anbefaler en kaffe-saltlage, der tilfører kødet både fugt og intensitet, efterfulgt af en lækker kaffeglaze, der giver en sød og karamelliseret finish.

Sådan laver du saltlagen:

  1. Bland:
    • 80 ml espresso
    • 2 L vand
    • 150 g salt
    • 100 g brun farin
  2. Varm blandingen op i en gryde, indtil salt og sukker er opløst.
  3. Hæld det hele i en stor beholder, og læg kyllingen i lagen. Lad den trække natten over (minimum 8 timer).

Sådan laver du kaffeglazen:
Bland følgende:

  • 80 ml espresso
  • 50 ml ahornsirup

Kog blandingen ind til halv mængde. Pensl glazen på kyllingen de sidste 15 minutter af stegetiden for en glinsende, karamelliseret overflade.

Eksperttip: "Den bittersøde balance fra espresso og ahornsirup giver en perfekt afslutning på din kylling," siger Niels.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce