20 traditionelle juleretter fra hele verden
Julemad er mere end bare and og rødkål!
Julen fejres forskelligt over hele kloden, men én ting går igen: mad og drikke spiller en central rolle i festlighederne. Hvad enten det er vinter i nord eller sommer i syd, samles familier og venner for at nyde retter, der ofte afspejler landenes unikke traditioner og smagsprofiler. Fra tamales i Mexico til pavlova i Australien – her er 20 klassiske juleretter fra hele verden.
Julemad fra hele kloden
1. Foie Gras – Frankrig
Franskmændene indleder ofte julemiddagen med foie gras, der serveres som pâté med toast og frugtkonserves. Den rige smag er en luksuriøs start på en festlig aften.
2. Christopsomo – Grækenland
Dette græske julebrød, "Kristus' brød," er pyntet med et kors og indeholder ofte krydderier som stjerneanis og kanel samt nødder og rosiner. Det symboliserer velsignelse og held for det kommende år.
3. Tamales – Mexico
Tamales er en fast del af den mexicanske julefest, hvor fyld af kylling, svinekød eller bønner pakkes ind i majsblade og dampes. Serveres ofte med en varm frugtpunch eller rompope (mexicansk eggnog).
4. Hangikjöt – Island
Islandsk røget lam er en traditionel juledelikatesse, ofte serveret med kartofler, hvid sauce og laufabrauð, et sprødt, friturestegt brød.
5. Pavlova – Australien
En let og luftig dessert med marengs, flødeskum og frisk frugt som kiwi og jordbær. Perfekt til jul i sommervarmen.
6. Nyama Choma – Kenya
Grillet kød, typisk ged, marineret og tilberedt over åben ild, er hovedretten i mange kenyanske julefester. Serveres med chapati og krydret kachumbari-salat.
7. Vitel Toné – Argentina
Denne ret består af tyndt skåret kalvekød dækket med en cremet tun- og ansjos-sauce, ofte pyntet med kapers. Perfekt til varme juledage i Argentina.
8. Feuerzangenbowle – Tyskland
En spektakulær, flammende punch lavet af rødvin, rom og sukker, der tændes i brand. Den varme drik er populær på tyske julemarkeder.
9. Olivier Salat – Rusland
En rig, cremet salat med kartofler, æg, kød og grøntsager, blandet med mayonnaise. En klassiker på russiske jule- og nytårsborde.
10. Sopa de Galets – Spanien
Denne katalanske suppe består af store pasta-skaller fyldt med fars, kogt i en smagfuld bouillon – en solid start på julemiddagen.
11. Lechon – Filippinerne
En hel, sprødstegt gris er centrum for den filippinske julefest Noche Buena. Grisens sprøde hud og saftige kød er uundgåeligt på bordet.
12. Lutefisk – Norge
Denne gelélignende ret af tørret torsk, udblødt i lud og kogt, serveres ofte med smør og ærter. En klassiker i nordiske juletraditioner.
13. Tourtière – Canada
Denne fransk-canadiske kødpie, fyldt med svinekød og krydderier som nellike og allehånde, er en fast del af juleaften i Quebec.
14. Panettone – Italien
Denne luftige, søde brød-delikatesse fyldt med tørret frugt og citronzest er en favorit i Italien, ofte serveret med kaffe eller vin.
15. Doro Wat – Etiopien
En krydret gryderet med kylling og hårdkogte æg, lavet med den aromatiske krydderiblanding berbere og serveret med injera, et fladbrød.
16. Rabanada – Brasilien
Den brasilianske version af French toast, lavet med brød dyppet i kondenseret mælk og æg, stegt og rullet i kanel-sukker. Ofte serveret som dessert juleaften.
17. Pepperpot – Guyana
En kraftig gryderet lavet med oksekød, chili og cassareep (en sirup fra cassavarod). Den spises ofte julemorgen med fladbrød.
18. Kutia – Ukraine
En sød grød lavet af hvede, honning, valmuefrø og nødder. Retten symboliserer velstand og serveres som den første ret til den hellige julemiddag.
19. Bacalhau – Portugal
Saltet torsk, kogt og serveret med kartofler, grøntsager og olivenolie, er en vigtig del af den portugisiske juleaften.
20. Apples – Kina
En nyere juletradition i Kina er at give "fredsæbler" til venner og familie på juleaften. Traditionen stammer fra den fonetiske lighed mellem "fred" (ping'an) og "æble" (pingguo) på mandarin.