5 opskrifter på sommerkager med sæsonens frugt og bær
Få inspiration til at bruge havens frugter og bær i det søde køkken!
Tidligere på sæsonen havde jeg første del af mit samarbejde med Dansukker i form af 5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet syltetøj, hvor jeg eksperimenterede lidt forskellige smage, konsistens og sammensætninger. Eksempelvis en lækker, velsmagende syltetøj med blodrøde kirsebær og mørk rom - en ny favorit! Eller marmelade lavet på grønne, umodne æbler, som både fungerer som syrligt syltetøj, men også som et genialt lag til min brombærlagkage.
I part II af mit samarbejde med Dansukker har jeg igen kastet mig over sæsonens frugter og bær, men fokuseret på kagernes univers. Herunder får du 5 velsmagende opskrifter på nemme, lækre sommerdesserter og kager, som for alvor bringer sommeren frem på spisebordet. Alt fra brombærtærte til berlinere med stikkelsbærfyld.
Rarberhorn
- et dessert-take på den klassiske pølsehorn, hvor rabarber tilsmagt med vanilje udgør kernen i et lækkert stykke bagværk!
Brombærtærte med karamelliseret valnøddebund
- en sprød, knasende tærte, hvor de saftige, parfumerede brombær akkompagneres af en knasende valnøddekaramel!
Pocket Pies med danske æbler
- varme, dampende pakker med syrlige sommeræbler plukket direkte fra haven!
Jordbærpizza
En dessert-venlig variation af en klassisk pizza, hvor fyldet er smagfulde danske jordbær og bunden er en krydret kageblanding med noter af lakrids!
Berlinere med stikkelsbærfyld
- klassisk bagværk piftet op med syrligsøde stikkelsbær!
Berlinere med syltetøj/marmelade
Klassisk bagværk med danske bær!
Ventetid: 1 time, 10 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 300 gram stikkelsbær (eller dit favorit-bær)
- 60 gram smør
- 250 ml mælk
- 100 gram rørsukker
- 1 spsk. vaniljesukker
- 1½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 30 gram gær
- 2 stk æg
- 6 dl fritureolie/solsikkeolie
- 450 gram hvedemel
Fremgangsmåde
- Hæld stikkelsbærrene i en gryde og lad dem simre sammen med syltesukkeret i ca. 10 minutter. Blend massen med en stavblender og lad den simre i 2-3 minutter yderligere. Smag til undervejs. Lad det køle helt af - gerne lav det aftenen før, så det kan sætte sig lidt.
- Lun mælken langsomt op i en gryde og lad smørret smelte heri.
- Tag gryden af varmen og lad den køle af, indtil den er fingervarm. Opløs derefter gæret i den varme smørmælk.
- Bland rørsukker, vaniljesukker, salt og kardemomme i en skål.
- Hæld den lune smørmælk over sukkerblandingen og rør godt rundt.
- Rør de to æg grundigt ud i væsken.
- Hæld mel i lidt efter lidt og ælt dejen til en lind konsistens, hvor den næsten ikke klistrer længere - spæd eventuelt til med mere eller spar på det, alt efter konsistensen.
- Læg den på køkkenbordet med et viskestykke over sig og lad dejen hæve i en time.
- Rul dejen ud til en stor firkant på ca. 0,5 centimeters tykkelse.
- Udstik cirkler på 8 centimeter i diameter - hvis du ikke har en udstikker, så passer målene ofte med et vinglas.
- Læg halvdelen af cirklerne på en bageplade med bagepapir og fordel ca. en teskefuld af stikkelsbærkompotten i midten af hver.
- Læg resten af cirklerne ovenpå og klem grundigt rundt i kanten! Ellers løber syltetøjet ud under kogning.
- Lad cirklerne hæve i ca. 30 minutter.
- Varm olien op til ca. 180 grader. Brug et sukkertermometer, eller det gamle husmoderråd, hvor man dypper en træpind i olien - når det syder omkring den, så er den klar til brug!
- Steg berlinerne i olien, indtil de er gyldenbrune på begge sider. Vend den undervejs.
- Lad dem dryppe af på fedtsugende papir og nyd dem med lidt drysset flormelis eller sukker!