Madnyheder

5 whiskytyper du bør bruge i cocktails, og 5 der skal drikkes rent

Brug de gyldne dråber med omhu.

5 whiskytyper du bør bruge i cocktails, og 5 der skal drikkes rent
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 14. maj 2025

Whisky er ikke bare whisky. Der er stor forskel på, om du skal shake en Manhattan eller sidde i stilhed og nippe til en single malt, der smager som et halvt bjerglandskab i Skotland. Nogle flasker er født til at blande – andre er hellige og skal nydes uden andet end måske et stænk vand.

Her er 5 whiskyer, du trygt kan bruge i dine cocktails

1. Bourbon – fx Bulleit Bourbon

Bourbon er lidt som den pålidelige kammerat, der aldrig skuffer i en old fashioned eller whiskey sour. Den har sødme, vaniljetoner og en blød afslutning, der fungerer perfekt sammen med citrus og bitters.

2. Rye Whiskey – fx Rittenhouse Rye

Rye er lidt skarpere i tonen end bourbon og bringer krydrede, næsten pebrede noter til dine cocktails. Skal du lave en Manhattan eller en Sazerac, så vælg en rye. Den giver dybde og rygrad til drinken.

3. Irish Whiskey – fx Jameson

Let, frugtig og med masser af blød karakter. Jameson er nem at mikse og spiller godt i drinks som en classic Irish Coffee eller en mere moderne whiskey-ginger. Den fornærmer ingen – og det er lige præcis meningen.

4. Blended Scotch – fx Monkey Shoulder

Du skal ikke blande Laphroaig i en drink – det ville være blasfemi. Men en god blended scotch som Monkey Shoulder er lavet til at være alsidig. Den har nok røg og malt til at smage igennem, men uden at dominere en cocktail.

5. Canadian Whisky – fx Crown Royal

Canadisk whisky er som regel smooth, mild og uden de store armbevægelser. Perfekt til whisky-collins, whisky-ginger og andre lette drinks. Ikke noget at filosofere for meget over – bare nyd det.

Og her er 5 whiskyer, du skal drikke rent – intet andet giver mening

1. Lagavulin 16

Røg, hav, læder og et strejf af jod. Lagavulin 16 er som at få en lektion i, hvorfor nogle whiskyer bare skal have lov til at stå alene. Tilbageholdt elegance med punch.

2. Macallan Sherry Oak 12

Sherryfade giver Macallan en rig og næsten dessertagtig karakter. Rosiner, krydderi og dybde. Den skal ikke mixes – den skal nydes i god lænestol med mørk chokolade og ro.

3. Redbreast 12 (Irish Pot Still)

En irsk perle med kompleksitet og varme. Du får nødder, frugt, krydderier og en silkeblød tekstur, som cocktails aldrig vil yde retfærdighed. Tag dig tid og lad den folde sig ud.

4. Yamazaki 12 (Japansk Single Malt)

Japansk perfektionisme i flydende form. Yamazaki er floral, balanceret og elegant. Den skal ikke piftes op med noget – måske et par dråber vand, hvis du vil åbne smagen lidt op.

5. Highland Park 18

Fra Orkneyøerne kommer denne kraftfulde sag med både røg, sødme og tørret frugt. Den fortjener opmærksomhed og ro – ikke cocktailmix og isterninger fra fryseren.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.