Gallery

9 madvarer, der kan give dig hovedpine – uden du ved det

Madfælder, der giver ondt i hovedet.

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 12. maj 2025

Du kender det sikkert: Du har spist, drukket kaffe, måske endda sovet ud – men alligevel banker hovedpinen derudad. Ikke noget decideret migræneanfald, men en irriterende, trykkende træthed bag øjnene eller som en elastik rundt om kraniet. Og det kan meget vel skyldes noget, du har puttet i munden – måske helt uden at vide det.

Her er 9 madvarer og drikke, der kan give dig hovedpine, og hvorfor de gør det.

Rødvin

En klassiker, især hvis du er typen der elsker et glas fredag aften. Rødvin indeholder histaminer og tanniner, som hos nogle udløser hovedpine – selv i små mængder. Især vine, der er tunge, mørke og lagret, er syndere.

Tip: Prøv hvidvin eller naturvin, og drik rigeligt med vand ved siden af.

Aldrede oste

Parmesan, cheddar, gorgonzola og brie smager himmelsk – men de indeholder tyramin, som kan udløse hovedpine hos følsomme personer. Jo mere lagret, jo værre.

Tip: Prøv frisk ost i stedet – fx mozzarella eller ricotta.

Kunstige sødemidler

Især aspartam (bruges i mange light-produkter og sukkerfrie energidrikke) er berygtet for at give hovedpine hos nogle. Ikke hos alle – men værd at overveje, hvis du jævnligt drikker Zero- eller Light-varianter.

Forarbejdet kød

Pølser, bacon, skinke og salami – alt det lækre. Men også alt det, der ofte er spækket med nitritter og konserveringsmidler, som kan give spændinger og hovedpine, især hvis du spiser det regelmæssigt.

Tip: Gå efter fersk kød og lav selv dine “charcuteri-fix”.

Kaffe (eller mangel på den)

Koffein er en sjov størrelse. I små doser kan det lindre hovedpine, men springer du din vanlige dosis over, eller drikker du for meget, kan det udløse det modsatte.

Tip: Hold dit koffeinindtag stabilt. Og hvis du trapper ned, så gør det langsomt.

Chokolade

Ja, sorry. Chokolade indeholder både tyramin og phenylethylamin, som i sjældne tilfælde kan trigge hovedpine – især mørk chokolade med højt kakaoindhold. Det sker sjældent efter én firkant, men store mængder + andre triggere = potentiel cocktail.

Sojasauce og asiatisk takeaway

Sojasauce, miso og lignende er spækket med både tyramin og MSG (mononatriumglutamat), som hos nogle giver hovedpine, trykken i kæberne og uro i kroppen. Ikke alle reagerer – men hvis du gør, ved du det typisk 1-2 timer efter.

Tørret frugt

Rosiner, abrikoser og svesker kan virke uskyldige, men de er ofte behandlet med svovlholdige konserveringsmidler (svovldioxid), som kan irritere luftveje og give hovedpine. Især hvis du spiser meget eller er sensitiv.

Frosne eller meget kolde ting – brain freeze version 2.0

Is, smoothies og isvand kan give det velkendte “brain freeze”. Men for nogle varer spændingerne længere – især hvis de kombineres med allerede stiv nakke eller stress i kroppen.

Tip: Spis og drik kolde ting langsomt – og træk vejret gennem næsen.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.