Madnyheder

10 mærkeligste delikatesser fra hele verden

Ikke for sarte sjæle.

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 27. maj 2025

Når vi taler om madkultur, så spænder paletten lige fra det vanvittigt lækre til det direkte grænseoverskridende. For hvad der betragtes som en delikatesse ét sted, kan virke som et direkte angreb på sanserne et andet sted. Og nogle retter… ja, dem skal man være født ind i for at forstå.

Her får du 10 af de mærkeligste delikatesser fra hele verden – og det er ikke for sarte sjæle.

Balut – Filippinerne

Forestil dig et andeæg med en næsten-udklækket kylling indeni. Knogler, fjer og det hele. Det koges, og så spises det direkte fra skallen med lidt salt og eddike. En proteinrig snack, siger de.

Surströmming – Sverige

Den svenske fermenterede sild har opnået legendarisk status for sin stank. Konservesdåsen skal helst åbnes udendørs – gerne i modvind – hvis du vil undgå krise i næseborene. Smagen? Tja, den er sildet… med en eftersmag af sure sokker og ammoniak.

Casu Marzu – Sardinien, Italien

En ost, der er ulovlig mange steder i Europa – fordi den indeholder levende maddiker. De hjælper med at fermentere osten, men de kan også finde på at springe op i ansigtet på dig. What’s not to love?

Hakarl – Island

Grønlandshajen er giftig, hvis du spiser den rå. Derfor begraver man den, lader den fermentere i flere måneder og tørrer den bagefter. Resultatet: En ammoniakduftende hajklump, der smager af råddent urinal. Islændingene skyller det ned med snaps. Smart.

Fugu – Japan

Den famøse japanske kuglefisk er så giftig, at den kun må tilberedes af kokke med særlig licens. Fejldosering betyder død – men hey, spænding skal der til.

Escamoles – Mexico

Mexicanske “insektkaviar” – altså larver fra en særlig myreart. De har en smøragtig, nøddeagtig smag og spises i tacos. En form for luksus, du nok ikke ser i din lokale grillbar.

Sannakji – Sydkorea

En levende mini-blæksprutte, der serveres skåret i små stykker – som stadig bevæger sig. De suger sig fast i munden, så man skal tygge hurtigt. Det er både et måltid og en kamp på samme tid.

Witchetty grub – Australien

En fed larve, der har været en del af de oprindelige australieres kost i århundreder. Rå smager den lidt som mandel, stegt lidt som kylling. Det er sådan noget, Bear Grylls ville elske.

Shiokara – Japan

En slags japansk tapas bestående af fermenterede indvolde fra blæksprutter. Den serveres ofte med ris og skylles ned med stærk sake. Smagen beskrives bedst som saltet død havdyr med bonusorganer.

Tungrøget fårhoved – Færøerne

“Skærpekjøt” – et halvt tørret og røget fårhoved, serveret med kartofler. Tænderne sidder der stadig. Det er hardcore færøsk madtradition, som kræver både mod og smag for funk.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.