Madnyheder

Royal Icing

Farverige kagemuligheder.

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 21. september 2025

Royal icing er en af de mest anvendelige og elegante glasurer i kageverdenen. Dens navn antyder noget særligt, og det er ikke uden grund – denne glasur har været brugt til alt fra overdådige bryllupskager til fint pyntede småkager i århundreder. Med sin glatte, skinnende overflade og evne til at stivne helt hårdt, gør royal icing det muligt at dekorere med præcision og finesse. Den er populær blandt både professionelle konditorer og hjemmebagere, netop fordi den både er smuk og praktisk.

Men hvad er royal icing egentlig? Kort sagt er det en glasur lavet på æggehvider (eller pasteuriserede æggehvider/marengspulver) og flormelis – nogle gange med en smule citronsaft eller eddike for at give syre og stabilitet. Når det piskes sammen, bliver det en glat og luftig masse, der kan varieres i konsistens alt efter, hvad du skal bruge det til: fra helt tyk til sprøjtning og fine detaljer, til mere flydende til flade dekorationer og overfladeglasur.

Royal icing til småkager og kagepynt

Royal icing er især kendt fra dekoration af julesmåkager, bryllupskager, dåbskager og konfirmationskager. Det fantastiske ved denne glasur er, at den stivner hårdt, så dekorationen bliver holdbar og flot i lang tid. Skal du f.eks. lave en kage med navnepynt, små blomster eller elegante blonder, så er royal icing vejen frem. Den tørrer hurtigt, kan farves med pastafarver og giver et utal af kreative muligheder.

Historien bag royal icing

Royal icing har eksisteret i flere hundrede år og blev især populær i det victorianske England, hvor man dekorerede store, hvide bryllupskager i flere lag. Navnet “royal” menes at stamme fra de overdådige kager, der blev lavet til kongehuset – herunder Dronning Victorias bryllupskage i 1840, som var dækket i smuk, hvid glasur. Dengang blev den lavet med friske æggehvider og flormelis, præcis som i dag.

Sådan arbejder du med royal icing

En af de store fordele ved royal icing er, at du kan justere dens konsistens efter behov. Tynd icing bruges til at “flood’e” småkager – altså udfylde en overflade med glasur – mens tykkere icing bruges til kantning, blomster og præcise detaljer. Hvis du skal lave forskellige niveauer af dekoration på én småkage, kan du med fordel arbejde lag-på-lag, hvor hver del tørrer før den næste tilføjes.

Tips og tricks

Hvordan opbevarer man royal icing?
Opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet i op til en uge. Rør den godt igennem før brug, da den kan skille.

Hvad gør jeg, hvis min royal icing bliver for tyk eller for tynd?
Tilsæt lidt vand for at tynde den ud – eller mere flormelis for at gøre den tykkere. Gør det lidt ad gangen!

Kan jeg bruge pasteuriserede æggehvider?
Ja, det er faktisk det mest sikre og anbefales i dag. Alternativt kan du bruge marengspulver eller “royal icing mix”.

Hvordan farver jeg royal icing?
Brug pastafarver eller geléfarver – ikke flydende frugtfarve, da det kan ændre konsistensen.

Hvor lang tid tager det for royal icing at tørre?
Det afhænger af luftfugtighed og tykkelse, men typisk mellem 4-12 timer for fuld hærdning. Tynde lag kan tørre hurtigere.

Hvordan undgår jeg luftbobler i min icing?
Lad icingen stå i et par minutter efter piskning og rør den roligt igennem med en ske eller spatel for at fjerne bobler.

Variationer og anvendelser af royal icing

  • Smagstilsætninger: Tilføj et par dråber citron, appelsin eller vaniljeessens for ekstra smag.
  • Glitter og dekoration: Når icingen er våd, kan du drysse sukkerperler, glimmer eller krymmel over.
  • Marmorering: Træk tandstikker igennem forskellige farver icing for smukke marmor-effekter på småkager.
  • Royal icing blomster: Brug tylle og sprøjteposer til at lave små blomster, blade og pynt, der kan tørre og sættes på kager senere.
  • Byg i 3D: Lav små pyntede “sukkerkonstruktioner” til kager – alt fra snemænd til husfacader kan bygges med royal icing.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min

Ingredienser

Æggehvider, pasteuriserede 2 stk.
Flormelis 350 g
Citronsaft 1 tsk.
Konditorfarve, kan unlades 0,5 tsk.

Fremgangsmåde