Madnyheder

Skotsk whisky møder kinesisk vin: Bruichladdich går all in på eksperimentet

En first i industrien?

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 4. oktober 2025

Hvis du troede, at det mest eksotiske, skotsk whisky kunne blive, var en sherryfad-lagring, så er det tid til at opdatere dit bar-repertoire. Islay-destilleriet Bruichladdich har nemlig kastet sig ud i et vovet eksperiment og lanceret, hvad de selv kalder verdens første Scotch whisky lagret i kinesiske vinfade.

Grace Vineyard-serien – et orientalsk twist på klassisk Islay

I samarbejde med det kinesiske boutique-vinhus Grace Vineyard, har Bruichladdich skabt en ny serie eksklusivt til det kinesiske marked: Grace Vineyard Cask Series. Serien består af tre flasker – 9, 15 og 21 år gamle – og fællesnævneren er, at de alle har fået et kærligt skub i retning af Asien takket være vinfade fra det kinesiske vinhus.

Det her er ikke bare en marketinggimmick. Hver whisky i serien er 100% lavet på skotsk byg, destilleret, lagret og tappet på Islay – præcis som puristerne vil have det. Men så kommer twisten: Efterlagringen sker i fade, der tidligere har huset vin fra Grace Vineyard – et navn der i vinverdenen bliver stadig sværere at ignorere.

Smagsnoter med en asiatisk kant

Den yngste i flokken, 9-års-udgaven, kommer fra et bourbonfad fra 2015, men har fået en solid omgang mørke bær, sort kirsebær og skovbundsfrugt fra det kinesiske fad. Den bliver tappet ved hele 63%, men beskrives som overraskende smooth. Pris: 980 RMB (ca. 137 dollars).

15-åringen har ligget på et fad, der tidligere har indeholdt Syrah, og kommer med noter af moden blomme, abrikos og lidt olieret tekstur fra den upeatede spiritus. Alkoholprocent: 56%. Pris: 1.780 RMB (ca. 250 dollars).

Og så er der den ældste: 21-års Grace Vineyard Edition, tappet ved 56%, oprindeligt fra et oloroso sherry hogshead fra 2003, men færdigmodnet i Chairman’s Reserve-fade fra Grace Vineyard. Smagen? Røde frugter, varme krydderier og et mineralsk touch fra øens saltmættede luft. Pris: 2.800 RMB (ca. 392 dollars).

Vin og whisky – et naturligt makkerpar?

Det kan virke som et longshot at blande kinesisk vin med skotsk whisky, men hos Bruichladdich giver det mening. Destilleriet har siden genåbningen i 2001 været kendt for at eksperimentere med over 200 forskellige fadtyper. Og med grundlæggere, der kommer fra vinbranchen, er det egentlig ikke så underligt, at man nu tager skridtet videre.

Douglas Taylor fra Bruichladdich beskriver samarbejdet med Judy Chan og Grace Vineyard som et “møde mellem to sind, drevet af nysgerrighed og en forkærlighed for terroir”. Og det er lige præcis dét, der måske gør denne serie ekstra spændende. Det handler ikke bare om fadlagring, men om at fange en historie i flasken – en bro mellem to kulturer, to passioner og to smagsuniverser.

En whisky kun for Kina – for nu?

Lige nu er serien kun tilgængelig på det kinesiske marked, men det ville ikke overraske, hvis nysgerrige samlere og whiskyfans i Europa og USA begynder at få lange tænder. For kinesiske forbrugere – særligt den yngre generation – er i stigende grad optagede af autenticitet, oprindelse og innovation. Og det rammer denne serie lige i smagsløgene.

Så hvis du tilfældigvis er i Kina, eller har connections til nogen, der er det – kan det være tid til at opdatere barskabet med lidt Islay møder Xi’an.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.