Mandekogebogen

Æblegrød med vanilje

Hjemmelavet æblegrød - sødt syrligt og lækkert.

Æblegrød har i flere århundreder været en simpel og nem måde at lave en dessert på, der måde er syrlig, sød, saftig og lækker.

Og sammen med en god hjemmelavet vaniljeis? Så synger englene. Specielt hvis man serverer det, mens det stadigvæk er lunt efter kogningen.

Og så er det en god måde at konservere æbler fra året høst på - sukkeret forlænger holdbarheden og ændrer konsistensen, og så har du smagen af sommerdessert liggende i fryseren.

De danske sommeræbler er en gudespise og når de endelig er i sæson, så skal man ofte have fart på for at få spist sig i gennem naturens spisekammer.

Du kan dog sagtens lave æblegrød på æbler, der er købt i supermarkedet eller hos grønthandleren - det handler bare om at finde sorter, som har en god smag og gerne koger ud i konsistensen.

I vores familie har vi altid brugt næsten 100 år gammelt æbletræ hos mine forældre, som er den engelske sort Beauty of Bath.

Den har en meget kort periode fra umoden til overmoden, så den er ikke nem at finde i supermarkedet i Danmark - men smager perfekt, når man lige kan plukke den direkte fra træet.

I stedet kan du købe eksempelvis Belle de Boskop, Ingrid Marie eller Cox Orange - men smag dig frem.

Du kan eventuelt lave Pocket Pies - eller bare lave klassisk, velsmagende æblegrød!

Under min opvækst i Vestjylland kørte vi gerne 50/50 med piskefløden og æblegrøden - se dét er en dessert, der får fuglene til at synge!

Servér enten rygende varm eller stil på køl som dessert og spis med enten frisk piskefløde eller flødeskum med makroner. 

Du kan også bruge æblegrøden kold som topping til eksempelvis din morgenmad, morgengrød eller skyr - så får du lige et ekstra spark på smagen.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Æblegrød

Smagen af sommer!

8 portioner 55 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1000 gram æbler, skrællet
  • 200 gram rørsukker
  • 1 stk vaniljestang
  • ½ dl vand

Fremgangsmåde

  1. Skræl æblerne og fjern kernehuset. Du skal gerne have fat i en sort, som koger ud - jeg bruger altid sorten fra haven 'Beauty of Bath', som har en fantastisk balance mellem sødme og syre og desuden giver grøden den perfekte konsistens. Dog handler det ofte bare om tålmodighed, så skal de fleste æbler nok falde godt fra hinanden.
  2. Hæld lidt vand i bunden af gryden og smid æblerne på. Sæt gryden på middelvarme og hold øje med æblerne - når de begynder at bliver moste, hælder du sukker og vaniljestang på.
  3. Lad det simre i 30-35 minutter, eller indtil du har ramt den ønskede konsistens. Smag til undervejs for at finde den rigtige balance på syre og sødme.
Del

Seneste nyt

Annonce