Bagværk
Apfelstrudel
En østrigsk kage-klassiker.
Apfelstrudel er en klassisk østrigsk dessert, hvor man pakker en masse saftige, søde og syrlige æbler sammen med rosiner og rasp ind i en dej, der minder om filodej.
Den har sin oprindelse i Wien, hvor den ældste daterede opskrift på en 'Strudel' er helt tilbage fra 1697.
Dejen laver man selv på en ret sjov måde, hvor man med en kombination af citronsaft, olie, vand og mel får en stærk gluten-effekt på dejen, som efter udrulning kan strækkes, så den bliver helt papirstynd.
Kagen er meget nem og simpel at lave – og har en god dyb smag. Du kan bruge de fleste æbler til formålet, men æbler med en god syre eller madæbler fungerer rigtig godt til formålet.
Selve kagen samles med nyskrællede både af æbler, rasp stegt i smør, rosiner 'druknet' i rom og et tyndt lag filodej.
Du kan bruge de fleste slags rasp til formålet – men en en rasp med en god størrelse i krummen fungerer bedst. Se eksempelvis min opskrift på hjemmelavet rasp.
Du kan også vælge at 'snyde' og bare købe filodej til formålet – det fungerer også rigtig fint, men det er nu alligevel lidt sjovt at stå og jonglere med en dej, som bliver helt gennemsigtig.
Tricket er, at man skal kunne lægge et stykke papir med et ord skrevet på under dejen – kan du læse ordet? Så er dejen klar til leg!
Fang opskriften på en klassisk hjemmelavet Apfelstrudel herunder:
Efter udrulning strækkes dejen med knoerne.
Så meget så muligt, så den bliver papirstynd.
Fordel raspen.
Fordel romrosinerne.
Fordel æblerne.
Fold siderne ind på det lange led.
Rul fra æblefyldet og henad, så du får en ‘roulade’.
Så tynd, at man skulle kunne læse en håndskrevet note i gennem. Ordet er ‘surdej’.
Pensles med smør, bages og toppes med flormelis og flødeskum!
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Hvedemel, økologisk
160 gram
Vand
90 gram
Fint salt
1 knsp.
Olivenolie
1 spsk.
Citronsaft
0.50 tsk
Æbler, skrællet
400 gram
Smør
50 gram
Rosiner
0.50 dl
Rørsukker
70 gram
Kanel, stødt
1 tsk
Rom (til rosinerne)
3 spsk.
Rasp
70 gram
Flormelis
2 spsk.
Piskefløde
2 dl
Fremgangsmåde
Læs også: