Mandekogebogen

Arancini

Dybstegte, italienske risotto-kugler!

Arancini er en utrolig lækker og nem opskrift på dybstegte kugler af risotto - den perfekte måde at vække en rest risotto til live igen som et nyt måltid!

Det er dog sjældent, for mit vedkommende, at der er rester tilovers, når jeg laver min opskrift på risotto - så jeg sørger derfor gerne at lave til minimum en kuvert ekstra, så jeg ved, at jeg har rester til at live disse gyldne, sprøde lækkerier.

Italienerne har været nogle af de tidlige spillere i forhold til at undgå madspild, når man lige panerer en klat risotto og opfinder en ny ret.

Risotto er en af de retter, der er svære at genvarme dagen efter - der er ikke meget væde at gøre godt med og det bliver noget smattet underligt noget, hvis begynder at varme det i en gryde eller pande.

Så derfor kan deres stop-madspild-kugler fungerer perfekt til formålet, da risotto-delen bliver varm, cremet og lækker igen. 

Man mener, at konceptet med en arancini eller risotto-kugle stammer fra et sted i Sicilien i Italien, hvor den nu om dags findes i alskens afskygninger og opskrifter - og selvfølgelig mange varianter af fyld.

Arancini-kugler kan fungere helt for sig selv som en forret, hurtig snack, appetizer eller måske en del af et større tapas-bord - og hvis du har lavet din risotto lige i skabet, behøver der faktisk ikke yderligere smagsgivere.

Men de er ikke kede af at blive akkompagneret af en velkrydret tomat-sauce eller måske noget dip a la Salsa Verde eller en chilimayo,

Denne opskrift er så god, at du nærmest bare vil lave risotto udelukkende til det formål at lave de perfekte arancini.

Arancini er i bund og grund bare kold risotto, som er blevet stegt sprøde i fritureolie - men det fungerer bare fantastisk i smagen. 

Navnet stammer fra det italienske sprog og udtryk for 'lille appelsin' - og lige på nær smag og konsistens, kan de små arancini-risottokugler godt lige appelsiner!

Min opskrift på arancini har taget udgangspunkt i min svampe-risotto med kantareller - men da man ikke altid kan ramme en sæson for de gyldne svampe, så kan du udskifte det med champignon.

Selve opskriften på svampe-risotto, som danner basen for en arancini, finder du her - Svampe-risotto.

Grundreglen for en god risotto er ofte bare følgende punkter:

1) Gode ris til formålet, eksempelvis Arborio (du kan dog faktisk bruge grødris, men det bliver bare mere 'grødet')

2) Tør og frisk hvidvin og grøntssagsbouillon

3) En god ost a la parmesan eller Vesterhavsost

4) Eventuel yderligere smagsgiver (svampe, græskar, ærter etc.)

Har du ikke kold risotto klar? Her er en hurtig opskrift på risotto til arancini:

Steg et par deciliter ris i lidt olivenolie på en pande i nogle minutter, hvorefter du hælder 1 deciliter hvidvin på panden - lad det absorbere, mens du rører i massen. Tilsæt herefter varm grøntsagsbouillon løbende i øse-skefulde, hvor risene hver gang skal absorbere væsken før en ny skefuld. Gentag den proces i ca. 20-22 minutter, hvorefter du løbende smager på risene, De skal have et lille bid, men de fleste skal være møre. Mens risene koger i bouillon, steger du 1 løg samt eventuelt 200 g svampe på en anden pande, så de er svitset og stegt klar. Når konsistensen er nået på risene, let og cremet, tilføjes 70-100 gram revet ost og vendes sammen med løg-mikset, varmes op og serveres!

Du kan efterfølgende vælge at pifte dine kugler lidt op med eksempelvis et par stykker frisk mozzarella, soltørrede tomater, frisk basilikum eller endda lidt chili eller jalapenos, så det minder lidt om chili cheese tops!

Arancini som koncept er egentlig bare en god måde at undgå madspild på og få brugt sine rester - de hedder så nok ikke længere arancini, men du kan vælge at fritere alt fra rester af kødsovs, karryretter, stegt kød og grøntsager - blot de er svøbt i en sprød panering!

TIP: Når risottoen er afkølet på dagen, hvor du har fået risotto til aftensmad - så kan du forme dem til små kugler på forhånd.

Så er de nemme at fritere dagen efter - eller også kan du smide den i fryseren som kugler, og derefter tage dem op, lade dem tø let op og panere dem.

Nem snack i en travl hverdag!

Få min opskrift på arancini med svamperisotto herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Arancini

Risotto-kugler!

8 portioner 10 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 250 gram afkølet risotto
  • 1 stk æg, til panering
  • 1 spsk. hvedemel, til panering
  • 1½ dl panko-rasp
  • 400 ml fritureolie/solsikkeolie

Fremgangsmåde

  1. Hvad enten du laver risottoen til arancini, eller har en rest af risotto til overs - så skal det i begge tilfælde være helt afkølet. Det gør, at risottoen er mere fast og osten såvel som stivelsen i risene gør, at de kan formes som små kugler.
  2. Find 3 dybe tallerkner frem og put mel i den ene, rasp i den anden og et sammenpisket æg i den tredje.
  3. Tænd for olien, så den kan nå en temperatur på ca. 170 grader, mens du former kuglerne.
  4. Tag en god stor spiseskefuld risotto og form det til en kugle med hånden og skeen - rul den let i hvedemelet og herefter rul den i æggeblandingen. Afslut med at dække den helt med pankorasp. Gentag indtil du ikke har mere risotto - jeg fik ca. 8 kugler.
  5. Friter dem i den varme olie i 2-3 minutter 3-4 af gangen og lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle - server straks.
Del

Seneste nyt