Mandekogebogen

Banankage

Luksusopskrift på klassisk banankage.

Banankage er en evig klassiker af en opskrift, hvor man får brugt sine bananer, hvis de er ved at blive overmodne.

Og med banankager er det oftest en gylden regel, at kagen bliver bedre, jo mere moden dine bananer er. 

Banankage findes i mange forskellige afskygninger, og er en kage, som deler vandene - ikke nødvendigvis i forhold til, om man kan lide den eller ej.

Mere i forhold til - skal den være sund eller ikke sund?

Banan kan jo bruges som sødemiddel til kagen - og jeg bruger det tit i hjemmelavede pandekager til min datter.

Men i min optik er en banankage snasket, usund og mere snasket!

Banan skal i banankage nemlig bruges til at give en mere cremet, saftig og lækker konsistens på kagen.

Hvis man læner sig lidt op af tilgang og opskrift på en citronmåne, så får man en svampet, snasket, saftig og smovset kage fyldt med aromatisk banan-smag. 

Og med lidt få forkælelser på ingredienserne får man en nem og lækker kage, som ikke kræver særlig meget tid. 

Og jeg har eksperimenteret lidt med min version af en klassisk banankage, hvor bananerne lige har fået lidt ekstra kærlighed, inden de kom i kagen.

Jeg har nemlig lavet den til en lækker, fyldig og cremet banankaramel, som lige giver et ekstra spark på smagen. 

Du kan også gå helt klassisk til værks og bare tilføje bananmos - det kan opskriften også bruges til. 

Hvordan kagen pyntes, er helt op til dig - du kan overtrække med chokolade, lave glasur eller chokoladeglasur.

Jeg bruger en klassisk budding-form, hvor man kan lægge små bananskiver i bunden, som sammen med lidt sukker bliver karamelliseret i bunden - og når man så vender den på hovedet efter bagning, så får man lækre, karamel-bananer på toppen!

Jeg vil også anbefale, at du kan pynte den med et par 'striber' chokolade-ganache. 

ANNONCE
Banankage
Banankage
Udskriv opskriften

Banankage

Svampet og lækker!

6 portioner 1 time
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 50 minutter
Ca. 1200 kcal pr. portion

Ingredienser

Kage
  • 4 stk æg
  • 150 gram smør
  • 200 gram sukker
  • 250 gram hvedemel
  • 100 gram mørk chokolade
  • 1½ tsk bagepulver
  • 1 spsk. vaniljesukker

Banankaramel
  • 4 stk banan
  • 2 spsk. brun farin eller mørk muscovadosukker
  • 2 spsk. smør
  • ½ dl piskefløde

Pynt
  • 1 stk banan
  • 2 tsk rørsukker
  • 50 gram mørk chokolade, 70 %
  • 2 spsk. piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave din banan-karamel - hæld brun farin og smør i en gryde og kog det op. Når sukker er smeltet og smørret begynder at boble let, tilsættes piskefløde i en tynd stråle under konstant omrøring. Rør det grundigt sammen og lad det simre i 4-5 minutter, så den bliver lidt mørkere i farven.
  2. Tilsæt nu 4 bananer (ca. 150 g) i skiver og lad dem koge op i karamellen - lad det simre i ca. 8-10 minutter ved middelvarme, hvor du rører af og til - når bananerne er godt møre, kan du mose eller piske med et piskeris for at gøre karamellen mere jævn og ensformet. Lad den nu køle helt af inden næste skridt.
  3. Pisk nu smør, sukker og vaniljesukker til en luftig masse i en skål - tilsæt herefter æggene et af gangen, indtil du har en ensformig konsistens. Tilsæt nu den afkølede banankaramel.
  4. Bland hvedemel sammen med bagepulver og si det ned i dejen - vend det grundigt sammen. Hak chokoladen groft og vend den i dejen til sidst.
  5. Forvarm ovnen på 175 grader. Smør nu en form grundigt med smør - jeg brugte en budding-form til formålet, men du kan sagtens bruge hvilken som helst form, eksempelvis et rugbrødform, en springform eller lignende. Det vigtigste er blot, at den har en bund, som bliver til toppen, når kagen er afbagt og du kan vende den rundt.
  6. Den smurte form drysses med et lag sukker i bunden og tynde skiver af den sidste banan lægges i bunden i et jævnt lag. Hæld nu dejen udover bananerne og stil den i ovnen - bag den i ca. 50 minutter, indtil du kan stikke en stegenål i uden dej hænger ved og den er let gylden. Når den er let afkølet, kan den vendes på hovedet, så de karamelliserede bananer kommer øverst.
  7. Når den er afkølet, kan du eventuelt toppe den af med chokolade-ganache - 2 spsk. fløde til 50 g chokolade smeltes i en gryde og køles ned til stuetemperatur. Herefter kan du smøre det på toppen!
Del

Seneste nyt