Foto: Pexels
Mikrobølgeovnen. Den står der, trofast og lidt overset. Klar til at varme din mad, når du ikke gider vente. Men selvom du bruger den dagligt – eller netop kun, når du er for doven til at lave rigtig mad – er der stor sandsynlighed for, at du bruger den forkert.
Her får du de 5 mest almindelige fejl, du (og vi alle sammen) har begået – og hvad du skal gøre i stedet, hvis du vil have varm mad uden tørre kanter, eksplosioner og underlige “kolde pletter”.
Du varmer maden i midten af tallerkenen
Foto: Pexels
Det virker logisk at placere maden midt på tallerkenen. Problemet? Mikrobølger varmer ujævnt, og midten af drejetallerkenen får ofte mindst varme. Derfor er det midterste stykke lasagne stadig frossent, mens kanterne koger over.
Løsning: Fordel maden jævnt i en ring rundt på tallerkenen, eller flyt den ud mod kanten. Så rammer varmen mere ens – og du undgår halvvarm hverdagsmad.
Læs også:
Du bruger låg – eller ikke bruger det
Foto: Pexels
Hvis du varmer mad uden låg, sprøjter det ud over det hele. Hvis du bruger låg, der slutter helt tæt, kan det eksplodere. Begge dele er bøvl.
Løsning: Brug mikro-sikre låg eller plastfilm med et par huller i. Det holder fugten inde (så maden ikke tørrer ud), men lader dampen slippe ud. Du undgår både tør mad og rengøring af mikrobølgeovnvægge med tomatsauce på.
Du varmer for længe – og uden at stoppe op
Foto: Pexels
Mange trykker bare “3 minutter” og går. Men mikrobølger varmer hurtigt, og hvis du ikke stopper op og rører eller vender, så ender du med ujævn varme – og en forkullet kant med kold midte.
Løsning: Varm i korte intervaller (f.eks. 30-60 sekunder ad gangen), og rør rundt undervejs, især ved supper, gryderetter og rester. Det giver bedre fordeling – og smag, der føles hjemmelavet (selvom det var fra i går).
Du bruger den til alt – også det, du ikke burde
Foto: Pexels
Mikrobølgeovne er smarte, men de kan ikke alt. Du får aldrig sprødt bacon eller gyldne flødekartofler i mikroen. Og forsøger du at varme f.eks. brød eller pizza direkte, får du gummi med ost.
Løsning: Brug mikroen til supper, gryderetter, dampning af grønt og opvarmning af væsker. Til resten? Brug ovn, airfryer eller pande. Kombi-brug er din ven.
Du smider ting i med sølvpapir, metal eller skøre beholdere
Foto: Pexels
Klassikeren: metal i mikroen. Det gnistrer, larmer og kan i værste fald ødelægge ovnen. Det gælder også tallerkener med guldkant, visse plastbøtter og låg med metalclips.
Løsning: Brug kun mikrobølgeovnssikre beholdere – og lad alt metal blive udenfor. Tjek bunden af plastbeholdere: Kan de klare varme? Ellers risikerer du både smeltet låg og mistet mad.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: