Når det kommer til krydrede retter, er Indiens daal eller dhal en af de helt klassiske – den er utrolig nem, utrolig velsmagende og så mætter den ret meget med få ingredienser.
Jeg elsker at spise indisk mad, da man virkelig får nogle spændende, dybe og aromatiske smagsnuancer ud af kombinationen af en række forskellige krydderier.
Det indiske køkken og indisk mad er generelt det køkken, hvor jeg finder mest inspiration til vegetariske eller kødfrie opskrifter – ikke fordi, jeg ikke vil spise kød, men fordi de får så stor smag ud af deres retter uden at skulle tilføje animalsk protein.
Daal er det perfekte eksempel på det – det er en opskrift på nem aftensmad, som er hurtig at lave, mætter mange mennesker og smager fantastisk.
Og så er det en billig og budget-venlig ret – det kræver selvfølgelig, at du har de fleste krydderier i dit køkkenskab. Men når man først har købt de nødvendige krydderier en gang, så har man altså til mange indiske opskrifter!
Der hvor den skal have én over nakken som i så mange andre indiske opskrifter, er på krydderifronten – og herunder får du en klassisk hverdagsversion af daal, hvor den har tilpas styrke, velsmag og stadigvæk kan få børnene med om bord.
Du kan sløjfe chilien, hvis den skal være mere familievenlig – men chilien bidrager alligevel med en ekstra varme, som smager fantastisk.
Og lidt ligesom når man tilføjer en god, fuldfed cremefraiche til en spicy chili con carne, så har det indiske køkken deres eget bud på en 'dæmper' – nemlig den famøse raita.
En let krydret tzatziki-lignende dip med agurk, som cremer retten ind, mildner styrken og giver en god smag til retten.
Denne indiske linseret kan også fryses ned i fryseren til senere brug – så du kan snildt fordoble eller tredoble min opskrift på portion, så du får en masse nem aftensmad til senere.
Selvom linserne koger møre, så bliver de ikke smattede og grødede af at blive genopvarmet en anden dag.
Indisk daal er nem hverdagsmad, hvor man ikke går på kompromis med smagen – og så er opskriften overskuelig og hurtig at bikse sammen efter en travl arbejdsdag.
Og så passer retten perfekt sammen med hjemmelavede naan-brød eller måske et par sprøde hjemmebagte papadums.
Fang min opskrift på en lækker vegetarisk og indisk aftensmad med linseretten Daal herunder:
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.