Mandekogebogen

Den nemme løsning til at fjerne vildtsmagen af lam

Få den rene kødsmag.

Lam deler vandene. Enten elsker du det for dets dybe, karakteristiske smag – eller også afskyr du det, fordi det smager lidt… anderledes. Den såkaldte gamey smag, som nogle kødtyper har, kan for mange være en dealbreaker, og så tyr man hellere til okse eller gris. Men det behøver faktisk ikke være sådan. For det, du smager, er noget, du nemt kan fikse.

Læs også: Den simple ketchup-opgradering, du ikke kendte

Lammekød har været en fast del af menneskets kost i over 9000 år og fylder stadig godt i det kulinariske landskab – fra græske souvlaki og tyrkisk kebab til franske gryderetter og indiske karryretter. Men netop fordi smagen er så markant, kræver det en lille indsats at ramme noget, der behager alle ganer.

Det hurtigste trick? Marinade.

Marinade mod “gamey”

Det lyder næsten for simpelt, men marinade kan være din redning. Ved at marinere lammekød med den rette balance mellem fedt, syre og krydderi, kan du neutralisere meget af den karakteristiske smag, som ellers kan virke afskrækkende. Den klassiske opskrift er tre dele olie (fedt), to dele syre (citronsaft, eddike, yoghurt) og en del krydderier eller urter.

Citron og hvidløg. Yoghurtsmarinade med spidskommen og koriander. Rødvin og rosmarin. Mulighederne er mange, og du kan eksperimentere dig frem til din favorit. Marineringstid? Minimum 4 timer – men gerne natten over.

Klip smagen væk

Hvis du ikke er til marinader, eller bare vil forberede kødet på bedste vis, så grib kniven. Den gamey smag stammer ofte fra de såkaldte forgrenede fedtsyrer i lammets fedtlag. De lagrer sig især i ældre dyr og er mere intense end i eksempelvis oksekød. Derfor: fjern synligt fedt inden tilberedning – især hvis du har med ældre lam (mutton) at gøre.

Vil du gå all in, så vælg ung lam. Jo yngre dyret, jo mindre fedt, og jo mildere smag. Hold også øje med udskæringer som lammekølle, filet eller ribben, der naturligt har mindre fedt og ofte er mere børnevenlige i smagen.

Lamb is love (når det gøres rigtigt)

Når først du har tæmmet lammets vilde side, åbner der sig en verden af opskrifter. Lammekoteletter på grillen, marinerede spyd til weekenden, saftigt lam i fladbrød eller en ovnbagt lammekølle til søndagsmiddagen. Og glem ikke resterne – de kan blive til alt fra gyros og pitabrød til spicy lammetacos eller en gryderet, der smager endnu bedre dagen efter.

Så næste gang du overvejer at droppe lam på grund af den kraftige smag, så giv det en chance mere. En marinade, en skarp kniv og lidt tålmodighed er alt, du behøver. Og hvem ved – måske ender du med at foretrække det frem for alt andet.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce