Madnyheder

Den ukendte grund til at din pasta klistrer – og hvorfor vandet er problemet

Det giver mening.

Den ukendte grund til at din pasta klistrer – og hvorfor vandet er problemet
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 4. juli 2025

Du tror måske, du laver pasta helt rigtigt. Koger vand, smider spaghetti i, rører lidt rundt og dræner, når det er blødt. Easy, ikke? Men så står du der og hælder klæbrig pasta ned i en gryde med tomatsovs, og pludselig hænger alt sammen i én stor klump.

Her er det, de færreste tænker over: Det er ikke pastaen, der er problemet – det er vandet.

Og når du først ved det, er det nærmest umuligt at fucke op igen.

Gammel italiensk regel: For lidt vand = klistret helvede

De fleste koger pasta i for lidt vand. En halvfyldt gryde, fordi “det koger hurtigere”. Men her er sagen: Pasta udskiller stivelse, når den koger – og hvis der ikke er nok vand til at fortynde det, ender du med en stivelses-suppe, som klistrer din pasta sammen som limstift i børnehave.

Tommelregel fra Nonna: Brug 1 liter vand per 100 gram pasta – og salt det som Middelhavet. Det betyder en god håndfuld per gryde. Intet olie, intet bullshit. Bare masser af salt og vand.

Rør rundt – men kun i starten

En anden ting folk glemmer: Rør rundt i gryden lige når pastaen kommer i. Det forhindrer, at de første minutter bliver til klumpfest, hvor stykkerne klistrer sammen, før de overhovedet får en chance for at løsne sig op.

Én god omgang med træske eller tang i starten. Det er alt, der skal til.

Du må ikke smide vandet ud

Det er her, mange ødelægger det sidste. Når pastaen er færdig, hælder de alt vandet ud i vasken – som om det ikke var noget værd. Men pastaens kogevand er guld. Det stivelsesfyldte vand gør saucen cremet, hjælper den med at binde sig til pastaen og giver den der restaurant-feel.

Gem 1-2 deciliter, og brug det i saucen – det gør underværker, især i oliebaserede og tomatsaucer.

Og nej – olie i vandet hjælper ikke

Der findes stadig nogen, der hælder olie i kogevandet “for at undgå, at pastaen klistrer”. Det virker ikke. Olien lægger sig på overfladen og ender med at forhindre, at saucen hænger ved bagefter. Så drop det. Brug mere vand og rør rundt.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.