Det lyder måske som en joke, eller noget din bedstefar gjorde uden at forklare hvorfor – men der er faktisk god grund til, at erfarne havefolk planter hvidløg i og omkring deres blomsterbede. Det handler hverken om smag eller duft (selvom duften bestemt spiller en rolle), men om at holde skadedyrene væk og samtidig gøre noget godt for dine planter.
Hvidløg er nemlig lidt af en schweizerkniv i haven: det virker afskrækkende, forebyggende og nærmest som en bodyguard for alt det, der ellers let bliver ædt, inficeret eller blomstret ihjel.
Den naturlige skadedyrsafviser
Hvidløg udsender svovlholdige forbindelser gennem jorden og luften – de samme, der giver den karakteristiske duft og smag i madlavning. Men her virker det som ren terror for skadedyr:
- Bladlus
- Trips
- Mellus
- Snegle
- Og endda underjordiske larver
De hader det. Hvidløg skaber en form for usynlig zone omkring planterne, der får mange insekter til at finde andre græsplæner at gnave i.
Sygdomsforebyggelse – også i jorden
Udover at holde uønskede gæster væk ovenfra, så har hvidløg også en antibakteriel og svampehæmmende effekt i jorden. Det betyder færre problemer med rodskimmel, svampesygdomme og andre underjordiske problemer, der kan ødelægge dine blomster, før du overhovedet når at se dem folde sig ud.
God nabo til roser og stauder
Hvidløg fungerer særligt godt i nærheden af sarte eller udsatte blomster som roser, georginer, asters og pæoner – planter, der ofte bliver offer for lus og sygdom. Hvidløg hjælper med at holde dem sunde, uden at du skal sprøjte dem ned med kemi.
Og nej, det betyder ikke, at dine roser kommer til at lugte af aioli – duften holder sig primært i bladene på hvidløgsplanten selv.
Sådan gør du
- Brug almindelige hvidløg fra supermarkedet – eller sæt fed fra haven.
- Plant dem i udkanten af blomsterbedet eller mellem dine blomster.
- Sæt dem i efteråret for høst året efter – men du kan sagtens plante i foråret for at få effekt i indeværende sæson.
- Giv dem lidt vand og glem dem – de passer nærmest sig selv.
Bonus: Du får faktisk hvidløg ud af det
Udover alle de havevenlige fordele får du tilmed et udbytte, du kan tage med i køkkenet. Når sommeren er ovre, kan du hive lækre, hjemmedyrkede hvidløg op af jorden – og bruge dem i maden, hvor de også gør underværker.
Kort sagt: Plant et fed – og få blomsterne til at smile
Det er low-effort, high-reward. Hvidløg beskytter, forebygger og giver samtidig bonus i form af spiselige resultater. Ikke dårligt for noget, der ellers bare ligger og bliver rynket i grøntsagsskuffen.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: