Der findes spørgsmål, der splitter nationer: skal ananas på pizza? Er det okay at tage sokker på før bukser? Og så er der det kokkeverdenen diskuterer i det skjulte – må man tilsætte salt i vandet før det koger?
Spørger du fem madnørder, får du sikkert seks forskellige svar. Så lad os én gang for alle skære igennem dampen og finde ud af, hvad der faktisk gælder, når det kommer til salt og kogevand.
Myten: Koldt vand + salt = langsommere kogetid?
En sejlivet idé siger, at man ikke må komme salt i vandet, før det koger, fordi det får vandet til at tage længere tid om at nå kogepunktet. I praksis er det dog fuldstændig marginalt. Ja, salt hæver vandets kogepunkt en lille smule – men vi snakker om brøkdele af grader, medmindre du hælder et halvt kilo i en liter vand, og så har du alligevel andre problemer end kogetid.
Så nej – det gør ikke nogen mærkbar forskel på din ventetid, om du salter før eller efter vandet bobler.
Hvad siger fysikken?
Salt i vand hæver det såkaldte kogepunkt, fordi opløste ioner i væsken skaber en smule ekstra modstand mod fordampning. Men vi er stadig langt fra noget, der kan måles med mindre du står med præcisionsudstyr og tid til overs.
Du får altså ikke hurtigere pasta ved at vente med at salte. Men du får heller ikke dårligere pasta, hvis du tilsætter det senere. Det er med andre ord ikke fysikken, der skal diktere dit valg – det er din metode og din madglæde.
Det praktiske svar: Salt tidligt – og spar dig selv for besværet
Når det så er sagt: hvorfor ikke bare komme salt i fra starten?
- Du slipper for at glemme det (hvilket sker oftere, end man tror).
- Saltet får længere tid til at opløses jævnt i vandet.
- Du undgår at skulle hælde salt i et kogende inferno – hvilket, let’s face it, altid bliver lidt dramatisk med sprøjt og damp.
Bare sørg for at bruge en varmefast gryde, for salt kan i nogle tilfælde danne små krystaller, der ridser visse overflader, hvis det får lov at synke til bunds i stille, koldt vand. Men i de fleste almindelige køkkensituationer er det fuldstændig harmløst.
Konklusionen (uden salt i såret)
Så må du komme salt i vandet, før det koger?
Ja.
Er det nødvendigt?
Nej.
Er det praktisk?
Også ja.
Skal vi blive ved med at diskutere det?
Kun hvis vi mangler noget at snakke om over pastagryden.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: