Madnyheder

Ferie-tricket til køkkenet: Sådan undgår du sur mælk og madspild

Få overblikket.

Ferie-tricket til køkkenet: Sådan undgår du sur mælk og madspild
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 13. juni 2025

Du kender rutinen: tasken er pakket, solcremen ligger i bilen, og playlisten til motorvejen er klar. Men i køkkenet står en halvtom mælk, et halvspist stykke ost og en flok æg, der stirrer anklagende på dig. Og du ved godt, hvordan det ender, hvis du bare lukker døren og satser på held.

Når du så vender hjem en uge senere med solbriller på næsen og ferieånd i blodet, bliver du mødt af lugten af sur mælk, mystisk kondens i grøntsagsskuffen og madvarer, der ser ud som om de er begyndt at mutere.

Men der findes et trick. Eller faktisk flere. Og de tager ikke engang fem minutter at sætte i værk.

1. Mælken skal i fryseren – ja, du læste rigtigt

Det lyder måske som en nødløsning fra en folkeskolekantine, men det virker. Du kan sagtens fryse mælk – bare hæld lidt ud først, så kartonen ikke eksploderer, når væsken udvider sig. Når du kommer hjem, sætter du den i køleskabet og lader den tø op natten over. Smagen er lidt anderledes, men helt fin til kaffe, madlavning og havregryn.

Bonus: det gælder også for fløde og smør.

2. Ost, æg og pålæg: Spis det eller frys det

Ost kan ofte holde sig længe, især hårde oste, men hvis du vil være helt sikker, så pak den i voks- eller bagepapir og læg den i en lufttæt beholder. Pålæg og spegepølse? I fryseren. Æg? Brug dem før du tager afsted – lav en omelet, æggesalat eller bag noget. Æg i køleskabet i 10 dage uden opsyn er som at spille russisk roulette med dit post-feriehumør.

3. Gør køleskabet ferieklart

Et par timer før afgang: ryd ud. Fjern alt, der kan rådne, mugne eller løbe. Giv hylderne en hurtig tur med en klud. Og skru en smule op for køleskabets kulde – de fleste har en “feriefunktion” eller kan tåle et ekstra hak ned. Så holder det bedre på kulden, selv hvis temperaturen i køkkenet stiger.

Pro-tip: Stil en lille skål natron ind i køleskabet. Det suger lugt og fugt, så du slipper for kemisk velkomst, når du kommer hjem.

4. Tøm frugtskålen og grøntsagsskuffen

Der er ikke noget mere trist end at komme hjem til en bananflue-orgie. Så få brugt det sidste frugt og grønt – lav en smoothie, en gryderet, eller frys det ned i tern. Selv slatne gulerødder og halve peberfrugter kan ende som basis for en fremtidig pastasauce.

Og det sidste trick? Giv det væk

Hvis du alligevel ikke får spist det, så giv det til naboen. En pakke frisk mozzarella eller nogle gode bær kan redde en andens aften. Og du slipper for både madspild og skyldfølelse.

Så næste gang du stresser rundt før afgang, så giv køkkenet to ekstra minutter af din tid. Det betaler sig, når du kommer hjem – til et køleskab der dufter af ro, orden og overskud.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.