Madnyheder

Her er den nemmeste måde at smide brugt fritureolie ud på

Undgå griseri!

Her er den nemmeste måde at smide brugt fritureolie ud på
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 31. maj 2025

Du har friturestegt som en konge. Kyllingen var sprød, pommes’ne gyldne og osten… ja, den var flydende indeni og crispy udenpå – præcis som den skal være. Men så kommer det: olien. Ikke det fede i smagen, men det brugte stads i gryden, som du nu ikke aner, hvad du skal gøre med.

Hæld det aldrig i vasken. Seriøst.

Vi starter lige med den klassiske brøler: hæld aldrig olie i vasken. Ikke lidt. Ikke “bare denne ene gang”. Det ender i kloakken, i dine rør, og i sidste ende som fedtklumper i kommunens rensningsanlæg. Og det er bare ikke sejt. Plus – det koster dyrt, hvis dine rør stopper til.

Små mængder? Jo, dem kan du tørre op med køkkenrulle. Men lad os være ærlige: du skal bruge en halv rulle, og det bliver en snasket omgang. Så hvad gør du?

Den smarte løsning: oliesolidifiers – eller olie-gelé på dåse

Enter: olie-solidifiers. Det lyder fancy, men det er basalt set et pulver, du drysser i din varme brugte olie, og så forvandler det hele sig til én solid klump. Tænk gelé – bare uden sødmælk og jordbær. Når det er kølet af, kan du smide det direkte i skraldespanden. Ingen lækage, ingen fugtige glas med skruelåg, der drypper ud i posen på vej til containeren.

Det populæreste mærke hedder FryAway, og du kan finde det hos både Walmart og på nettet. Det er plantebaseret og ikke giftigt, så det er ikke bare nemt – det er også bedre for miljøet. Nogle versioner af produktet kan endda komposteres i små mængder.

DIY-hackeren: brug stearinsyre

Vil du spare penge – og har du det lidt for vildt med gør-det-selv? Så kan du bruge stearinsyre i stedet. Det er en fedtsyre, der findes naturligt i både planter og dyr, og som bliver brugt i alt fra stearinlys til kosmetik. Smid 2-3 spiseskefulde i varm olie, rør rundt og vent. Bum. Olie bliver til fast stof. Køb det i bulk online eller i hobbyforretninger – bare tjek, at det er plantebaseret, hvis det er vigtigt for dig.

Pro tip: brug det ved den rette temperatur

Olien skal ikke være kogende, men heller ikke helt afkølet. Omkring 170 grader er det sweet spot. For varm, og pulveret bliver til små brune klumper. For kold, og det binder ikke rigtigt.

Når olien er blevet fast, tager du bare en ske og skraber det ud i skraldespanden. Rent, nemt og uden dårlig samvittighed.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.