Madnyheder

Kartoffelsalat version 2 – det tyske kokkehack der banker den klassiske version af banen

Den varme version.

Kartoffelsalat version 2 – det tyske kokkehack der banker den klassiske version af banen
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 5. juli 2025

Den danske kartoffelsalat er en grillklassiker, ingen tør stille spørgsmål ved. Kogte kartofler, creme fraiche, lidt mayo, måske et skævt purløg, og så kalder vi det en fest. Men hvad nu, hvis der fandtes en version, der både er lettere, mere smagfuld og faktisk smager endnu bedre til grillet kød?

Spoiler: Det gør der. Og tyskerne har haft den hele tiden.

Den varme version – uden creme fraiche

I det sydlige Tyskland – især i Bayern og Baden-Württemberg – laver man kartoffelsalat uden mælk, fløde eller mayo. I stedet bruger de en lun dressing med eddike, bouillon og lidt olie. Og ja, det lyder simpelt. Men det smager af mere. Meget mere.

Grundopskriften ser sådan her ud:

  • 1 kg små, faste kartofler (kog dem med skræl og pil dem bagefter)
  • 1 lille løg, finthakket
  • 2 dl varm grøntsags- eller kyllingebouillon
  • 2 spsk æbleeddike eller hvidvinseddike
  • 1 spsk dijonsennep
  • 3 spsk olie (gerne neutral – fx raps eller vindruekerne)
  • Salt og peber
  • Et drys frisk purløg eller persille til pynt

Sådan gør du

Når kartoflerne er kogt og stadig lune, skærer du dem i skiver. Imens pisker du eddike, sennep og olie sammen, og varmer bouillonen op med løgene i. Hæld den varme væske over kartoflerne, vend det hele forsigtigt rundt, og lad det trække i minimum 15 minutter – gerne længere.

Det vigtigste er, at kartoflerne suger dressingen, mens de stadig er varme. Det er her magien sker.

Hvorfor den her version bare spiller

For det første: Den bliver ikke tung og fed, som den klassiske kan blive på en varm sommerdag. For det andet: Den smager af grill – ikke som tilbehør, men som en forstærker af alt det grillede. Syren fra eddiken, umamien fra bouillonen og varmen fra kartoflerne giver dig en salat, der ikke er en klat ved siden af bøffen, men en medspiller.

Og så holder den sig bedre på et bord i solen. Ingen sur creme fraiche eller smeltende mayo, der begynder at ligne noget, der burde stå i køleskabet.

Bonus-hack: Smid bacon eller sennepskorn i

Vil du tage den til næste niveau? Steg lidt bacon sprødt og drys det over inden servering. Eller tilsæt et drys sennepskorn for tekstur og en let knasende varme. Tyskerne gør det, fordi det virker. Du gør det, fordi du ikke længere gider kartoffelsalat, der smager af køleskab.

Så næste gang du fyrer op under grillen, så drop den tunge, hvide klat – og prøv den tyske version. Kartoffelsalat 2.0 er her for at blive.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.