Madnyheder

Kender du tricket med isterningen i ovnen? Så bliver dine brød luftige som bagerens

Damp i ovnen!

Kender du tricket med isterningen i ovnen? Så bliver dine brød luftige som bagerens
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 11. juni 2025

Det lyder måske som noget fra en TikTok-hack-video, men det her er faktisk et godt gammeldags bagertrick: Smid en isterning ind i ovnen, når du bager brød – og du får en sprød skorpe og en luftig krumme, der smager som noget fra den lokale surdejsbager. Uden at du skal ælte i timevis eller have et dampovn-setup til 20.000 kr.

Sådan virker det

Når du kaster en isterning ind i ovnen, sker der noget simpelt men genialt: den smelter hurtigt og fordamper, hvilket skaber damp i ovnrummet. Dampen gør, at brødet ikke danner skorpe for tidligt, hvilket giver dejen tid til at hæve mere, inden den “låser” formen. Det betyder større brød, bedre struktur og den slags hulrum i krummen, som man ellers kun ser i surdejsbagerier med hipstere i forklæde.

Sådan gør du det

  1. Forvarm ovnen – og gerne en bagesten eller bageplade.
  2. Placér dit brød (f.eks. en bolledej eller et groft grydebrød) på pladen eller i gryden.
  3. Smid 1-2 isterninger ind i bunden af ovnen – enten direkte eller i en lille ildfast skål.
  4. Luk ovnlågen hurtigt – og lad magien ske.

Brødet vil bage som normalt, men dampen gør forskellen i de første 5-10 minutter. Resultatet: et saftigt indre og en skorpe, der knækker på den rigtige måde, når du skærer i det.

Bonus: Sådan pimper du det endnu mere

  • Vil du have ekstra sprød skorpe? Pensl brødet med lidt vand lige inden bagning.
  • Vil du køre full-on bagerstyle? Brug en støbejernsgryde med låg de første 20 minutter – det holder dampen inde.
  • Ingen isterning ved hånden? En kop vand smidt i en varm bradepande nederst i ovnen gør jobbet næsten lige så godt.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.