Mandekogebogen

Landbrød med smørristet havregryn

Dybere smag!

Landbrød er en klassiker i brødverdenen og kan varieres i det uendelige - man kan bage brød med surdej eller gær og så kan man fylde dem med fuldkorn, kerner eller noget helt tredje.

Og en af de ting, jeg har eksperimenteret med for tiden, er at tilføje havregryn - mere specifikt ristet havregryn.

Det er inspireret af nogle teknikker, jeg efterhånden er faldet over på Instagram - hvor jeg i denne udgave har lavet min egen version af brødet.

Det fungerer på den måde, at jeg smørrister mine havregryn på panden, indtil de tager farve, duft og smag.

Derefter hælder man vand over dem, som bliver absorberet af havregrynene og bliver til en slags tør grød.

Toasted Oats eller Toasted Oatmeal, som man kalder det.

Denne masse, når den er afkølet, kan så røres i dejen og give en dybere smag og lidt mere fuldkorn til oplevelsen.

Ved surdejsbrød giver det en dybere og mere mørk smag, mens den dog giver konsistensen af krummen lidt mindre hullet og mere franskbrødagtigt.

Ved klassisk landbrød med gærdej får man blot mere smæk på smagen!

Herunder får du en opskrift på begge dele - hvad enten du har lyst til at bruge min opskrift til at bage landbrød med gær eller landbrød med surdej.

ANNONCE
Landbrød med smørristet havregryn
Landbrød med smørristet havregryn
Udskriv opskriften

Landbrød med smørristet havregryn

1 portion 21 timer, 5 minutter
Forberedelse: 30 minutter
Ventetid: 20 timer
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 7400 kcal pr. portion

Ingredienser

Smørristede havregryn
 • 100 gram havregryn
 • 2 spsk. smør
 • 2 dl vand

Surdejs-udgaven
 • 200 gram hvedemel
 • 250 gram ølandshvedemel
 • 180 gram ristet havregryn
 • 160 gram surdej
 • 12 gram fint salt
 • 350 gram vand

Gær-udgaven
 • 300 gram hvedemel
 • 10 gram gær
 • 100 gram ristet havregryn
 • 1 tsk fint salt
 • 230 gram vand

Fremgangsmåde

 1. Hæld smør på panden og smelt det ved middelhøj varme. Når det bruser op, så tilføjer til havregrynene. Rist dem i 4-5 minutter, indtil de begynder at blive mørke og brune i farven - og begynder at dufte! Skru lidt ned for varmen, og tilsæt så de to deciliter vand. Steg det, indtil det absorberes til en grød. Afkøl grøden helt inden næste skridt.
 2. Gærudgaven: Opløs gær i vandet og tilsæt hvedemel, ristet havregrød og salt. Ælt det i 12-15 minutter, indtil det slipper kanten. Hæld det i en bøtte og luk den til - stil den i køleskabet i 12-20 timer. Tag den ud 1,5 time inden bagning, skrab den ud på bordet og spænd den op som en bold, ved at skubbe dejen indunder sig selv og lad den hæve. Forvarm ovnen til 230 grader, læg et snit på brødet og bag den i ca. 25-28 minutter, indtil den er gylden og sprød.
 3. Surdejsudgaven (du finder min grund-opskrift med trin-for-trin oppe i artiklen!): Bland hvedemel, ølandshvedemel og ristet havregryn. Stil det til autolyse i en time. Når surdejen er klar, røres denne i dejen i nogle minutter. Lad den stå i 30 minutter. Tilføj nu salt og 5 g vand og rør i nogle minutter. Skrab dejen ned i en kondi-bøtte og lad den hæve i 30 minutter. Opstram dejen og lad den hæve 30 minutter igen. Opstram dejen en sidste gang og lad den hæve i 1 time.
 4. Hæld dejen ud på bordet og pre-shape den. Lad den stå i 20 minutter, inden du vender den op, folder den en sidste gang og lægger den i en hævekurv. Stil den i køleskabet i 12-20 timer. Forvarm ovnen til 250 grader varmluft og stil dejen ud 15 minutter før ovnen er klar. Vend dejen ud på en dejspade med bagepapir - læg et snit på midten, smid en deciliter vand i ovnen og sluk for varmluft. Smid den i ovnen i 20 minutter. Tilføj vand 1-2 gang mere under første bagning. Åbn herefter ovnlågen for at få dampen ud, skru ovnen ned på 200 grader og bag den færdig i 15-18 minutter.
Del

Seneste nyt

ANNONCE