Mandekogebogen

Orm i æbler og blommer? Sådan undgår du skadedyr i dine frugter i haven

Få lækre frugter uden uønsket selskab!

Har du oplevet at finde små orm i dine æbler eller blommer? Dette er et almindeligt problem for haveejere, især i sensommeren og efteråret, når frugterne modnes. Orme i frugt er ofte larver fra forskellige skadedyr, der invaderer frugter og forringer deres kvalitet. Heldigvis er der effektive måder at forebygge og bekæmpe disse skadedyr på, så du kan nyde en sund høst af æbler og blommer fra din have.

I denne artikel giver vi en udførlig guide til, hvordan du undgår skadedyr i dine frugttræer.

ANNONCE
Guide til at undgå skadedyr i havens frugter

Forebyggelse af skadedyr i frugttræer

Forebyggelse er nøglen til at beskytte dine æbler og blommer mod skadedyr. Der er flere metoder, som du kan tage i brug for at holde skadedyrene på afstand.

Gør brug af feromonfælder

Feromonfælder er en effektiv metode til at overvåge og reducere antallet af viklere. Fælderne tiltrækker de mandlige sommerfugle ved hjælp af feromoner (duftstoffer), og forhindrer dermed parring. Dette reducerer antallet af æg, der lægges på dine frugter.

  • Sådan bruger du dem: Hæng feromonfælder op i dine frugttræer i foråret, når viklerne begynder at flyve. Fælderne bør placeres i både æble- og blommetræer, da de er effektive mod begge typer viklere.

Fjern inficerede frugter

Hvis du finder frugter, der allerede er angrebet af larver eller råd, skal de fjernes straks fra træet og jorden omkring det. Dette forhindrer larverne i at forpuppe sig og blive til nye sommerfugle, som kan angribe resten af din høst.

  • Tip: Sørg for at fjerne alle nedfaldsfrugter regelmæssigt, da de kan være et ynglested for larver.

Beskær træerne regelmæssigt

God luftcirkulation og sollys er med til at holde frugttræerne sunde og reducere risikoen for skadedyrsangreb. Ved at beskære dine træer regelmæssigt sikrer du, at der er plads til, at sollyset kan trænge igennem grenene, og at der er mindre fugtighed, hvor skadedyr kan trives.

Dæk frugterne med net

Et andet effektivt værn mod viklere og andre insekter er at dække træerne med et fintmasket insektnet. Nettet forhindrer sommerfugle og andre skadedyr i at lægge æg på frugterne. Det kan dog være besværligt at håndtere på større træer, men er yderst effektivt til mindre frugttræer og buske.

Frugtskadedyr – og hvordan du bekæmper dem

Når det kommer til frugthaver, kan en bred vifte af skadedyr angribe forskellige typer af frugttræer og buske. Udover æbler og blommer kan skadedyr også gå efter pærer, kirsebær, ferskner, bær og mange andre frugter. Her er en oversigt over nogle af de mest almindelige skadedyr og hvordan du forebygger og bekæmper dem.

1. Æblevikler (Cydia pomonella)

Æblevikleren er en af de mest almindelige skadedyr i æbletræer. Larverne gnaver sig ind i frugterne, hvilket resulterer i såkaldte "orme i æblerne". Dette kan føre til råd og en ubrugelig høst.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Brug feromonfælder for at overvåge og reducere bestanden af viklere. Sørg for at fjerne angrebne frugter fra træet og jorden, da larverne kan overvintre og angribe igen det følgende år. Nogle gartnere vælger også at anvende biologisk bekæmpelse, såsom nematoder, der angriber larverne i jorden.

2. Blommevikler (Grapholita funebrana)

Blommevikleren minder meget om æblevikleren, men angriber primært blommer. Dens larver borer sig ind i frugterne, som bliver misdannede og falder af, før de modner.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Feromonfælder kan bruges til at holde øje med blommevikleren. Fjern inficerede frugter hurtigt for at forhindre, at larverne når at overvintrer i jorden. Regelmæssig beskæring for at forbedre luftcirkulationen kan også hjælpe med at reducere risikoen for angreb.

3. Kirsebærflue (Rhagoletis cerasi)

Kirsebærfluen er en stor trussel mod kirsebærhøsten. Dens larver borer sig ind i de modne kirsebær, hvilket gør frugten uspiselig og forårsager råd.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Brug gule limplader til at tiltrække og fange de voksne fluer, før de når at lægge æg. Sørg for at hænge fælderne op omkring juni, når fluerne begynder at flyve. Ødelæg også inficerede frugter og overvej at dække træet med net for at forhindre angreb.

4. Pærevikler (Cydia pyrivora)

Pærevikleren minder meget om æblevikleren, men angriber specifikt pæretræer. Dens larver graver sig ind i frugterne, hvilket resulterer i ormfyldte pærer, der ofte falder ned før modning.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Ligesom med æblevikleren kan du bruge feromonfælder til at overvåge og reducere antallet af viklere. Fjern alle inficerede pærer, og sørg for god luftcirkulation ved at beskære træerne regelmæssigt.

5. Ferskenbladlus (Myzus persicae)

Ferskenbladlus er små, grønne eller sorte insekter, der suger saften fra bladene på ferskentræer og andre stenfrugter. De kan svække træet og forårsage deformation af både blade og frugt. Deres klæbrige ekskrementer (honningdug) tiltrækker også skimmelsvamp.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: En kraftig vandsprøjtning kan ofte vaske bladlusene væk. Naturlige fjender som mariehøns og snyltehvepse kan hjælpe med at holde bladlusbestanden nede. Du kan også bruge neemolie eller sæbevand som et naturligt insekticid.

6. Blåbærmellus (Aleyrodes lonicerae)

Mellus er små hvide insekter, der kan angribe bærbuske som blåbær og ribs. De suger plantesaft fra bladene, hvilket svækker planterne og kan reducere udbyttet af frugter.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Sørg for at holde buskene godt beskåret, så luftcirkulationen forbedres. Hvis angrebet er alvorligt, kan insekticider som neemolie eller pyrethrum være en effektiv løsning. Overvej også at plante nyttige blomster i nærheden for at tiltrække insekter, der spiser mellus.

7. Hindbærbille (Byturus tomentosus)

Hindbærbillen lægger æg i blomsterne af hindbærbuske, og dens larver kan spise sig ind i frugterne. Dette gør bærrene uspiselige og får dem til at falde af, før de modnes.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Hindbærbiller kan bekæmpes ved at ryste buskene forsigtigt, så billerne falder af, hvorefter de kan samles op og fjernes. Sørg også for at rense jorden omkring buskene, da billerne overvintrer her. Feromonfælder kan også anvendes til overvågning og kontrol.

8. Vinbladlus (Phylloxera vastatrix)

Vinbladlus er små insekter, der angriber vinstokke og kan forårsage alvorlig skade på vinplanter. De suger saften fra rødderne og bladene, hvilket kan hæmme plantevæksten og reducere udbyttet af druer.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Den mest effektive måde at bekæmpe vinbladlus på er ved at plante resistente vinstokke. Hvis angrebet er mindre alvorligt, kan du bruge sæbevand eller neemolie som et naturligt insekticid.

9. Jordbærsnudebille (Anthonomus rubi)

Jordbærsnudebillen angriber blomsterknopperne på jordbærplanter og andre bærbuske som hindbær og brombær. Den kan reducere høsten ved at ødelægge blomsterne, inden de når at udvikle sig til frugter.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: Fjern visne blomsterknopper regelmæssigt, da disse kan indeholde snudebillens æg. Du kan også bruge rovdyr som mariehøns og snyltehvepse til at bekæmpe dem naturligt. I mere alvorlige tilfælde kan brug af insektnet eller insekticider hjælpe med at holde skadedyrene i skak.

10. Blommetæge (Lygocoris pabulinus)

Blommetægen er en skadedyrlignende lille insekter, der angriber forskellige frugttræer som æble-, blomme-, pære- og kirsebærtræer. Den suger saften fra frugterne og bladene, hvilket kan efterlade små brune pletter og deformiteter på frugterne, der nedsætter deres kvalitet og udbytte.

  • Forebyggelse og bekæmpelse: For at beskytte dine frugttræer mod blommetægen kan du bruge insektnet, som fungerer som en barriere mod skadedyret og forhindrer det i at nå frugterne. Desuden kan du tiltrække naturlige fjender som rovtæger og edderkopper til haven, da disse naturlige predatorer kan hjælpe med at kontrollere tægepopulationen. Regelmæssig inspektion af dine frugttræer for tegn på skader og tidlig fjernelse af angrebne frugter kan også være nyttigt for at minimere spredning.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce