Pastitsio: Den græske "lasagne"
Smagfuld, bagt pastaret fra Grækenland.
Lasagne hører sig til Italien, men de gode madfolk i Grækenland har lavet deres egen version, som går under navnet Pastitsio.
Det er i al sin enkelthed en bagt pastaret, hvor man har et nederste lag af macaroni efterfulgt af en rødvinstilsmagt kødsovs og toppet med usandsynlige mængder cremet bechamel-sauce.
Smagfuldt, nemt og utroligt lækkert - du kan bruge alle mulige slags pasta til formålet. Du får det pæneste snit, hvis du bruger tykke macaroni - og ikke små, enkelte pastaer a la buccatini (Så er det svært at få et Instagram-værdigt snit!).
Herunder får du min version af den græske klassiker - nemt, enkelt og rødvinsvenligt!
Pastitsio: den græske bagte pastaret
Cremet og smagfuldt!
4 portioner
2 timer, 50 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 40 minutter
Ca. 1100 kcal pr. portion
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 40 minutter
Ingredienser
- 500 gram hakket oksekød
- 2 stk laurbærblade
- 4 stk hele nelliker
- 1 stk kanelstang
- 2 dl rødvin
- 1 stk løg
- 3 fed hvidløg
- 1 stk hakkede tomater, dåse
- 1 tsk salt + peber
Pasta-delen
- 400 gram macaroni
Bechamel-topping
- 100 gram smør
- 100 gram hvedemel
- 6 dl mælk
- 0,6 tsk muskatnød, revet
- 2 stk æg
- 50 gram parmesanost
Fremgangsmåde
- Start med at sætte kødsovsen over, som har godt af at simre i så lang tid, du har. Brun kødet godt af på en brandvarm pande og stil til side. Hak løg og hvidløg - svits det i en gryde og tilsæt det brunede kød, krydderier og hakkede tomater. Afslut med rødvin og lad det simre 10 minutter, hvorefter du smager til med salt - lad det nu simre i alt fra 60 minutter til adskillige timer. Spæd til med vin eller lidt bouillon, hvis den koger alt for tør.
- Tæt på at kødsovsen er færdig, laver du din bechamel - smelt smørret i en gryde. Når det bruser op, tilføjer du hvedemel under omrøring. Rør i det et par minutter for at riste melet lidt. Tilsæt melet lidt efter lidt, og lad det simre ved middelvarme, indtil du har en tyk konsistens. Tilføj 25 g ost og muskatnød og smag til med salt. Lad det køle af i 10 minutter, hvorefter du rører æggene ud i saucen, indtil du har en homogen masse.
- Kog pastaen, så de er 2-3 minutter fra at være helt færdige - dryp dem af. Tænd ovnen på 180 grader. Fisk nelliker, kanelstang og laurbærblade op af kødsovsen, inden du samler den.
- Find et højt ildfast fad, hvor du kan fordele macaronien i et jævnt lag i bunden efterfulgt af kødsovsen i et jævnt lag - top det hele af med bechamel og drys de sidste 25 g parmesan på toppen.
- Afbag din Pastistio i ca. 40-45 minutter, indtil den er gyldenbrun på toppen - når den er bagt, kan det anbefales at lade den hvile i 10-15 minutter med ovnen på klem, så den kan sætte sig for et bedre snit.