Madnyheder

Positiv bølge i de danske køkkener: Mere variation og hjemmelavet mad på menuen

Der er håb endnu!

Positiv bølge i de danske køkkener: Mere variation og hjemmelavet mad på menuen
Foto: HelloFresh
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 8. juni 2025

Der er noget i gære i de danske hjem. Gryderne simrer lidt oftere, opskrifterne er ikke nødvendigvis de samme gamle travere, og især blandt de yngre generationer er der kommet en ny lyst til at tage skeen i egen hånd. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for måltidskassefirmaet HelloFresh kaster lys over en interessant bevægelse i danskernes madvaner – og det dufter af både forandring og hjemmelavet køkkenmagi.

Mere variation på tallerkenen

Ifølge tallene i undersøgelsen oplever 25% af danskerne, at de spiser mere varieret sammenlignet med sidste år. 21% svarer, at de spiser “lidt mere varieret”, mens 4% endda oplever, at de spiser “meget mere varieret”. Det er et lille men positivt skridt i retning af sundere og mere nuancerede spisevaner – i hvert fald hvis man spørger folkene bag undersøgelsen og kulinarisk chef hos HelloFresh, Sofia Fattori.

Hun ser det som et tegn på, at nysgerrigheden i køkkenet er ved at vågne – og det kan både være en gevinst for helbredet og for klimaet. Det stemmer også overens med danskernes ønsker sidste år, hvor hele 74% svarede, at de gerne ville spise mere varieret.

Hjemmelavet hitter – især hos de unge

Undersøgelsen afslører også, at danskerne ikke bare ønsker at spise anderledes – de er faktisk også begyndt at tage skeen i egen hånd. 16% fortæller, at de laver hjemmelavet mad oftere end sidste år, og det er især aldersgrupperne 18-29 og 30-39, der driver udviklingen. Her svarer henholdsvis 26% og 13%, at de står oftere i køkkenet nu end sidste år.

Det er en tendens, HelloFresh gerne ser mere af. De har blandt andet lanceret projektet Køkkenhelte, som skal engagere børn i madlavning og give næste generation en sund tilgang til mad og måltider.

Hvorfor den nye madglæde?

Motivationen bag den hjemmelavede bølge handler ikke bare om smag og nostalgi. Ifølge respondenterne er sundhed den klart største drivkraft bag ønsket om at lave mere mad selv. Økonomi og ønsket om at blive bedre i køkkenet følger lige efter.

Og det giver mening. Med stigende priser på takeaway og fokus på både træning og trivsel, er det blevet mere attraktivt at vide, hvad der egentlig er i ens aftensmad. At stå med hænderne i dejen er ikke længere forbeholdt mormor – det er en voksende trend blandt unge, som både vil spare penge og samtidig gøre noget godt for sig selv.

Match med kostrådene

Fødevarestyrelsens officielle kostråd peger på variation som nøglen til at få dækket kroppens behov for vitaminer og næringsstoffer. Det matcher med de 70%, der i undersøgelsen svarer, at sundhed er den vigtigste årsag til, at de vil spise mere varieret. Det næstmest nævnte er – måske mere overraskende – ønsket om inspiration og madglæde.

Der er altså noget, der rører på sig i de danske køkkener. Og selvom det ikke nødvendigvis betyder, at alle nu laver surdejsbrød og fermenterer grøntsager i stor stil, er det tydeligt, at flere vælger selv at stå for madlavningen – og gør det med lidt mere fantasi end tidligere.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.