Du har lige brugt tid på at presse en hel skålfuld solmodne appelsiner. Glasset er koldt, farven er gylden, og smagen er alt andet end det fra karton. Men midt i morgenmadsidyllen dukker spørgsmålet op: Hvor længe holder det her egentlig?
Friskpresset juice lyder sundt – og er det også – men det betyder også, at du ikke får den konserverede sikkerhedsnet-effekt, som fabriksjuice leverer. Uden pasteurisering, tilsætningsstoffer og fancy filtrering er holdbarheden kortere. Men hvor kort?
72 timers vindue – og så er det slut
Ifølge eksperterne har du mellem to og tre dage i køleskabet, før frisk appelsinjuice begynder at gå ned ad bakke. Og det går hurtigt. Smagen falmer, vitaminerne forsvinder, og i værste fald begynder den at lugte som noget, man hellere vil undgå.
Vil du presse større mængder? Så skal du fryse. Her holder juicen op til fire måneder – så længe du hælder den i en lufttæt beholder og husker at efterlade en tomme i toppen til udvidelse. Når du skal bruge den, så tø den op i køleskabet, og du har igen 2-3 dages vindue.
Opbevar rigtigt og bevar kvaliteten
- Brug glasbeholdere med låg – f.eks. et klassisk Mason-glas.
- Fyld beholderen så meget som muligt (uden at spilde), så der er mindre ilt, som kan nedbryde smag og vitaminer.
- Brug uigennemsigtige eller mørke glas, hvis du vil være ekstra juice-nørdet. Lys degraderer nemlig C-vitamin.
Sådan spotter du dårlig juice
Frisk juice bliver ikke oppustet som en karton fra supermarkedet. Du skal i stedet bruge næsen og øjnene:
- Farveforandringer (mørkere tone)
- Sur eller gæret lugt
- Skimmel – både hvid og grøn
- Uventet bundfald eller klumper
Er du i tvivl? Så hæld ud. Det er ikke her, du vil spare.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: