Madnyheder

Så længe holder friskpresset appelsinjuice i køleskabet

3-dages reglen.

Så længe holder friskpresset appelsinjuice i køleskabet
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 16. juni 2025

Du har lige brugt tid på at presse en hel skålfuld solmodne appelsiner. Glasset er koldt, farven er gylden, og smagen er alt andet end det fra karton. Men midt i morgenmadsidyllen dukker spørgsmålet op: Hvor længe holder det her egentlig?

Friskpresset juice lyder sundt – og er det også – men det betyder også, at du ikke får den konserverede sikkerhedsnet-effekt, som fabriksjuice leverer. Uden pasteurisering, tilsætningsstoffer og fancy filtrering er holdbarheden kortere. Men hvor kort?

72 timers vindue – og så er det slut

Ifølge eksperterne har du mellem to og tre dage i køleskabet, før frisk appelsinjuice begynder at gå ned ad bakke. Og det går hurtigt. Smagen falmer, vitaminerne forsvinder, og i værste fald begynder den at lugte som noget, man hellere vil undgå.

Vil du presse større mængder? Så skal du fryse. Her holder juicen op til fire måneder – så længe du hælder den i en lufttæt beholder og husker at efterlade en tomme i toppen til udvidelse. Når du skal bruge den, så tø den op i køleskabet, og du har igen 2-3 dages vindue.

Opbevar rigtigt og bevar kvaliteten

  • Brug glasbeholdere med låg – f.eks. et klassisk Mason-glas.
  • Fyld beholderen så meget som muligt (uden at spilde), så der er mindre ilt, som kan nedbryde smag og vitaminer.
  • Brug uigennemsigtige eller mørke glas, hvis du vil være ekstra juice-nørdet. Lys degraderer nemlig C-vitamin.

Sådan spotter du dårlig juice

Frisk juice bliver ikke oppustet som en karton fra supermarkedet. Du skal i stedet bruge næsen og øjnene:

  • Farveforandringer (mørkere tone)
  • Sur eller gæret lugt
  • Skimmel – både hvid og grøn
  • Uventet bundfald eller klumper

Er du i tvivl? Så hæld ud. Det er ikke her, du vil spare.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.