Mandekogebogen

Sådan dyrker du hindbær

Guide til hjemmedyrket hindbær - både sommerhindbær og efterårshindbær.

Hvis du er nybegynder i selvforsyning og køkkenhave, eller bare gerne vil lære, hvordan du får lækre, solmodne hindbær i haven?

Så følg med i denne hurtige guide til, hvordan du nemt kan lykkes med hjemmedyrkede hindbær.

Det er nemlig utrolig simpelt og nemt - det eneste, du sådan set skal forholde dig til i første omgang er, hvorvidt du ønsker sommerhindbær eller efterårshindbær.

Forskellen på sommerhindbær og efterårshindbær er to ting:

1) Sommerhindbær og efterårshindbær modner på forskellige tidspunkter

2) Sommerhindbær og efterårshindbær beskæres forskelligt, da deres frugtsætning agerer forskelligt

Følg med herunder for yderligere uddybning.

ANNONCE
Solmodne hindbær direkte fra haven. - Sådan dyrker du hindbær Solmodne hindbær direkte fra haven.

Sommerhindbær

- eksempelvis Glen Ample (reklamelink)

Sæson: Sommerhindbær modnes ca. juni-juli.

Fordele: Flere sorter menes at have en mere parfumeret og dyb hindbærsmag.

Efterårshindbær

- eksempelvis Fallgold (reklamelink)

Sæson: Efterårshindbær modnes ca. august-oktober.

Fordele: Ingen orm eller skadedyr på den sæson.

Hvordan beskærer jeg hindbær?

Dette er et meget vigtigt punkt.

For sommerhindbær gælder det, at bærrene først kommer på 2. års grene - med det menes, at når der kommer en plante op af jorden, så kommer der ikke bær på denne det første år. Først næste sæson, hvor der skydes grene ud fra denne stilk, vil der komme bær på. Så sommerhindbær kræver lige lidt mere tålmodighed.

Beskæring af sommerhindbær går ud på, at du blot fjerner de stilke, som har givet frugt - fjern dem gerne lige efter høst ved jordniveau/basis.

For efterårshindbær gælder det, at tilgangen er ret simpelt - efterårshindbær giver nemlig bær på 1. års grene, ergo giver de frugt ved hvert skud hvert år, som kommer op af jorden.

Beskæring af efterårshindbær går ud på, at du om foråret klipper alle stilkene ned til jordniveau/basis - vær dog opmærksom på, at ved varme somre, kan planterne godt skyde en lille ekstra stilk op, som ikke når at give frugt det år - lad gerne denne stå om foråret, og så vil den give udbytte samme år. 

Hvad skal jeg vælge - sommerhindbær eller efterårshindbær?

Det nemmeste og mest medgørlige er uden tvivl efterårshindbær - ingen skadedyr og du kan blot klippe den helt ned hvert år.

Men hvis du har plads og overskud, så plant begge dele - så har du hindbær hele vejen fra juni til oktober.

Dog husk hvad der er hvad! Ellers kan du ende med at klippe sommerhindbær ned og aldrig få dem til at give frugt.

ANNONCE
Små hindbær på vej. - Sådan dyrker du hindbær Små hindbær på vej.

Hvordan og hvornår planter jeg hindbær?

Stiklingen plantes blot i god, løs jord og vandes rigeligt et par dage til en uge efter plantningen - herefter passer den egentlig sig selv helt indtil du skal forholde dig til beskæringen.

Du kan plante hindbærstiklinger både forår og efterår - bor du et sted, der tit får hård frost i løbet af sæsonen, vil jeg anbefale at plante dem til foråret.

Herfra klarer planten selv resten - er det en meget tør sommer/efterår, så giv den gerne lidt med vandkanden. Ellers klarer bierne resten og du skal blot plukke dine hindbær, når de svulmende røde eller gule.

Blot fjern ukrudt og lignende omkring de små hindbærskud løbende fra foråret, ligesom du ville gøre i alle andre bede.

Kan jeg plante hindbær i en potte?

Flere sorter af sommerhindbær bliver busket og er mere medgørlige, så disse kan plantes i en potte. Det vil også kunne lykkes et par sæsoner med efterårshindbær, men de mange rødder vil hurtigt udfylde pladsen i potten og mangle plads. 

Skal hindbær bindes op?

Visse sorter bliver meget høje, og derfor en god idé at måske binde dem til en bambuspind eller binde dem fast til hækken med lidt bomuldssnor. Ellers kan de risikere at knække i eventuel blæsevejr.

ANNONCE
Eksempel på efterårshindbær - gule Fall Gold.  - Sådan dyrker du hindbær Eksempel på efterårshindbær - gule Fall Gold.

Hvor planter man hindbær?

Gerne et sted, hvor jorden ikke er let til at tørre ud, da du får større bær, hvis jorden forbliver fugtig - jo mere vand, jo større bær.

Og så gerne et sted, hvor der minimum er halvskygge, meget gerne fuld sol.

Hvornår er et hindbær modent?

Et hindbær er modent, når det giver let efter, når du mærker på den - og den slipper let, når du forsøger at trække den fra stilken. Blot bemærk, at det nok er en god ide lige at holde ved stilken, når du plukker hindbær - stilkene er lidt svage i det og kan derfor godt knække under plukning.

Forskel på gule og røde hindbær?

Det afhænger af sorten - og smagen har også en lille forskel. Gule hindbær kan være mere søde og parfumeret i det. Men ellers er det blot en smagssag.

Hvilke sorter er gode?

Til sommerhindbær:

Eksempelvis:

Glem Ample (røde)

Ruby Beauty (røde)

Til Efterårshindbær:

Eksempelvis:

Autumn Bliss (røde)

Fallgold (gule)

Hvordan formerer jeg hindbær?

Hvis svigermor eller dine forældre har den perfekte sort, og du måske ikke lige kender navnet og kan købe den på planteskolen? Frygt ej. De er meget nemme at formere. 

Du kan blot om efteråret spotte de små, spæde skud, som ikke når at vokse ud i denne sæson (ca. oktober-november) - grav en god portion jord omkring dem op, og separer den fra rodskuddet fra den primære plante. 

Hindbær formerer sig voldsomt med rodskud, så så snart der er en lille plante på vej, så kan den klare ofte sig selv den efterfølgende sæson - og vil efter vinteren og til foråret vokse sig stor og allerede give frugt den efterfølgende sæson (hvis vi snakker efterårshindbær).

God fornøjelse med selvforsyningen!

ANNONCE
Del

Seneste nyt