Madnyheder

Sådan forvandler du ketchup til sursød-sauce på 10 minutter

Hurtigt dip-skifte.

Sådan forvandler du ketchup til sursød-sauce på 10 minutter
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 11. juni 2025

Vi kender det alle: Der står en halvtom flaske Heinz bagerst i køleskabet, og takeouten er ankommet uden nok sovs. Eller måske er du bare i humør til et hurtigt DIY-projekt, der smager som noget fra den lokale kinesiske grill. Heldigvis kræver det ikke meget andet end ketchup og lidt basisvarer at banke en hjemmelavet sursød-sovs sammen på under 10 minutter.

Her får du en opskrift, der både er nem, fleksibel og overraskende lækker.

Grundopskriften: Fra ketchup til kulinarisk sovs

Start med en lille gryde. Hæld omkring 1 deciliter ketchup i, og tilsæt:

  • 2 spsk malteddike (eller anden eddike, mere om det om lidt)
  • 2 spsk brun farin (lys eller mørk)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 1 tsk friskrevet ingefær
  • 2-3 spsk ananasjuice (fra dåse fungerer fint)
  • Et lille skvæt vand

Det hele røres sammen og koges op ved middel til høj varme. Rør konstant, så sukkeret ikke brænder på. Efter et par minutter vil sovsen begynde at tykne. Hvis den stadig er for tynd efter 5 minutter, så rør en teskefuld majsstivelse op i lidt vand og hæld det i gryden – det gør tricket hver gang.

Alternative ingredienser, hvis du mangler noget

Okay, måske har du ikke malteddike eller ananasjuice stående – rolig, der er løsninger:

  • Eddike: Almindelig klar eddike, riseddike eller æblecidereddike kan sagtens bruges. Smagen bliver lidt anderledes, men stadig spot on.
  • Sukker: Mørk farin giver en lidt dybere, karamelagtig smag, men du kan også bruge almindeligt sukker, honning eller endda lidt sirup.
  • Ananasjuice: Har du ikke juice, kan lidt appelsinjuice bruges. Alternativt bare lidt ekstra sukker og eddike i den rette balance.
  • Ginger og hvidløg: Frisk er bedst, men pulver fungerer også i en snæver vending.

Hvad kan du bruge den til?

Den her sauce er et monster af en allrounder. Den er klassisk til sprøde forårsruller, stegte wontons eller kinesiske spareribs, men fungerer også overraskende godt som dip til kylling eller vendt i lynstegte grøntsager. Og så holder den sig 2-3 dage i køleskabet eller kan fryses ned i portioner – så har du altid et asiatisk pift klar.

Lidt om sursød-sovsens ophav

Selvom den typisk forbindes med amerikansk kinesermad, har sursød-sauce rødder i traditionel kinesisk madlavning – specielt fra Guangdong-regionen. Den originale version brugte dog sjældent ketchup. Det er først i det amerikanske køkken, at tomatketchup blev den uofficielle base for den moderne version, vi kender i dag.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.