Mandekogebogen

Sådan sabler du champagne

Skal der være smæk på nytårsfesten?

Det er altid fedt lige at hive en sabel og champagne frem, når man skal fejre særlige særlige begivenheder som nytårsaften, bryllupper eller jubilæer. Selvom det kan se udfordrende ud, kan alle lære det med den rette teknik og de rigtige værktøjer. Følg denne guide, så du kan imponere dine gæster ved næste fest!

Hvad betyder det at sable champagne?

At sable betyder at åbne en flaske champagne ved at bruge en sabel til at slå toppen af flasken, så flaskehalsen og proppen ryger af i ét hug. Denne teknik stammer fra Napoleons tid, hvor hans soldater brugte deres sabler til at åbne flasker under sejrsfejringer.

Værktøjer du skal bruge

For at sable korrekt og sikkert, har du brug for følgende:

  • En flaske champagne: Sørg for, at det er en flaske mousserende vin med glasprop. Flasker med plastpropper bør undgås.
  • En champagne-sabel eller kniv: Det mest traditionelle værktøj er en sabel, men du kan også bruge en tung, ikke-skarp kniv med en bred ryg.
  • Sikkerhedsudstyr (valgfrit, men anbefalet): Det er klogt at bruge beskyttelsesbriller eller handsker for ekstra sikkerhed.

Sådan sabler du champagne – trin for trin

1. Køl champagnen ned

Før du går i gang, skal champagnen være iskold. En flaske champagne bør køles til omkring 4-6 grader celsius. Dette er vigtigt, da kold champagne reducerer trykket inde i flasken og mindsker risikoen for skår af glas.

2. Fjern folien og ståltrådsnettet

Når flasken er kold, fjern forsigtigt folien, og skru derefter ståltrådsnettet (muselet) af, men lad proppen blive på plads. Dette gør det lettere at sable, da der ikke er noget, der kan komme i vejen for sablen.

3. Find samlingen på flasken

Alle champagneflasker har en samling, hvor to stykker glas er blevet svejset sammen under produktionen. Dette er en svagere del af flasken, og det er her, du skal placere sablen. Find linjen, der løber vertikalt ned ad siden af flasken – dette vil være dit målområde.

4. Hold flasken i den rette vinkel

Hold flasken i en vinkel på cirka 30-45 grader, og peg den væk fra dig selv og andre mennesker. Flasken bør ikke pege direkte opad, da det kan være farligt, hvis champagnen skyder op.

5. Sabler flasken

Hold sablen eller kniven fladt mod flasken med ryggen af bladet mod samlingen. Brug en glidende bevægelse, og slå med fast hånd op langs samlingen mod flaskehalsen. Du behøver ikke at slå hårdt, men sørg for, at bevægelsen er hurtig og præcis.

6. Lad champagnen flyde

Når flaskehalsen springer af, vil champagnen naturligt flyde ud og fjerne eventuelle små glasskår, så flasken er sikker at drikke fra. Vær klar med glas, og servér straks!

Fejl at undgå

  • Ikke nok kulde: Hvis flasken ikke er kold nok, kan det øge risikoen for, at flasken splintrer.
  • Slå for hårdt eller for svagt: Det er ikke nødvendigt at bruge voldsom kraft, men bevægelsen skal være sikker og præcis.
  • Forkert vinkling af flasken: Sørg for at holde flasken i den rette vinkel, så champagnen ikke sprøjter ukontrolleret.

 

Kan man sable andet end champagne?

Mousserende vine som cava og prosecco kan også sables, så længe flasken er af tykt glas og har den rette type prop.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce