Mandekogebogen

Skal man egentlig vaske salat og grønt fra pose?

Er det nødvendigt?

Vi kender det alle sammen – man står der i supermarkedet, spotter en pose med forvasket salat eller spinat og tænker: “Fedt, så slipper jeg for at skylle det hele selv!” Men så kommer tvivlen snigende... For skal man overhovedet tage posens løfte om “vasket og klar til brug” for gode varer, eller bør man alligevel give det en tur under hanen, bare for en sikkerheds skyld?

Læs også: Is-sandwich med brownie

Svaret ligger heldigvis lige dér på pakken. De fleste salatmix og poser med grønne blade vil tydeligt være mærket med enten “vasket”, “triple washed” eller “klar til brug”. Når der står det, kan du – i princippet – roligt hælde indholdet direkte op i din skål uden dårlig samvittighed. Producenterne bruger nemlig særligt udstyr og vaskefaciliteter, der sørger for at skylle grøntsagerne grundigt.

Men hvornår bør du selv vaske dem?

Det bliver lidt mere tricky, hvis posen ikke tydeligt indikerer, at indholdet er blevet vasket. Specielt hvis der er tale om mere rustikke grøntsager, som fx groft snittet grønkål, spinat eller kål, kan der stadig sidde jord, små sten eller i værste fald et par ubudne gæster i form af insekter. Her er det altså ikke en dum idé lige at skylle efter – hellere være på den sikre side.

Har posen stået åbnet i køleskabet i et par dage? Så kan det også være en god idé lige at skylle, både for at friske bladene op og fjerne eventuel kondens eller bakterier.

Sådan vasker du dine grønne blade nemt

Hvis du vælger at give dine poser med salat eller spinat en ekstra vask, er der en nem måde at gøre det på uden at stå og dryppe vand over hele køkkenet. En god gammeldags salatslynge er din bedste ven. Smid bladene i, fyld op med koldt vand, og drej løs. Det hjælper både med at få snavs og jord væk og gør samtidig bladene dejligt sprøde.

Er du ikke den lykkelige ejer af en salatslynge? Så fungerer et dørslag og en omgang håndklæder også udmærket – bare sørg for, at det hele bliver tørret godt af bagefter, så du undgår en slatten salat.

Kort opsummeret:

  • Tjek altid pakken: Står der “vasket” eller “klar til brug”, er du (næsten) good to go.

  • Er der ingen info? Skyl selv, især hvis det er grove grøntsager eller snittet kål.

  • Brug salatslynge eller dørslag – og undgå at vaske salaten i en skål, der har været i kontakt med råt kød eller lignende.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce