Mandekogebogen

Slut med chokoladekrisen? Kakao-priserne falder markant efter historisk stigning

Chokolade-elskere, så er det nu!

Efter en af de mest voldsomme råvarekriser i nyere tid er der endelig tegn på bedring i chokoladeverdenen. Kakao, den essentielle ingrediens i enhver chokoladeelskers hverdag, er i flere år blevet ramt af dårlige høster, sygdomme og ekstremt vejr, hvilket sendte priserne op med over 300 procent. Men nu er tendensen vendt.

Læs også: Flæskesvær med barbecue

Siden toppen i december 2024, hvor kakao ramte omkring 11.900 dollars per ton, er prisen faldet med 35 procent og ligger nu på cirka 8.000 dollars. Det er stadig væsentligt højere end gennemsnittet fra 2023, hvor prisen lå omkring 3.000 dollars, men faldet kan markere begyndelsen på enden for den såkaldte chokoladekrise.

Kombinationen af svækket efterspørgsel og begyndende stabilisering i udbuddet har skabt det første markedsoverskud i tre år.

Årsagerne til faldet er flere. For det første begynder forbrugerne at reagere på de høje priser. I Europa, Nordamerika og Asien faldt kakaoformalingen med 3,2 procent i fjerde kvartal af 2024. I Europa alene var faldet på 5,4 procent. De høje priser har ganske enkelt lagt en dæmper på forbruget, og virksomheder har i flere tilfælde skruet ned for kakaoindholdet i deres produkter eller mindsket størrelsen på emballagen for at undgå yderligere prisstigninger på butikshylderne.

Samtidig begynder produktionen så småt at komme sig efter flere års udfordringer. Elfenbenskysten og Ghana, som tilsammen står for 55 procent af den globale kakaoforsyning, har kæmpet med ødelæggende tørke, sygdomme og dårlig høst. El Niño-fænomenet og sort pod-svamp har spillet en stor rolle i at underminere høstresultaterne, men nu forventes der forbedringer.

Selv om Elfenbenskysten i år kun forventes at levere 300.000 tons, et godt stykke under sit historiske gennemsnit, forventer man i den kommende sæson en samlet stigning i landets produktion på 11 procent. Ghana og Ecuador melder om forventede stigninger på henholdsvis 13 og 12 procent. Den samlede globale produktion kan dermed vokse med otte procent til næsten 4,84 millioner tons, ifølge Den Internationale Kakaoorganisation.

World Cocoa Institute forudser nu et overskud på 142.000 tons i 2024/25-sæsonen, hvilket bryder tre år med underskud på op til 700.000 tons. Verdensbanken vurderer samtidig, at priserne på kakao kan falde yderligere med 13 procent i 2025 og to procent i 2026, hvis tendensen fortsætter.

Det hele afhænger dog stadig af vejret og om nye sygdomsudbrud rammer afgrøderne. Flere eksportører melder, at der stadig er problemer med levering og modning af bønner i Elfenbenskysten, hvilket kan forsinke eksport og presse priserne op i det korte perspektiv.

Men signalerne er klar: produktionen er på vej op, efterspørgslen falder, og markedet er tættere på balance end det har været i årevis. Det er stadig for tidligt at fejre billige chokoladebarer i supermarkedet, men chancerne for, at priserne stabiliserer sig – eller måske endda falder yderligere – er blevet væsentligt større.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce