Mandekogebogen

Toastbrød

Brød perfekt til toast!

Toast og toastbrød er noget af det mest simple bagværk, der findes på markedet. Hjemmebag, når det er allerhvidest!

Formålet? Hvidt, luftigt og blødt til at vikle om et par skiver god skinke og ost. That's it.

Nogle vælger selvfølgelig at køre luksus-toast med specielle oste, kødsovs-fyld, pesto eller måske den helt frække med pålægschokolade.

Men helt klassisk? Det er hvidt toastbrød med ost og skinke eller hamburgerryg.

Det er en god måde at bruge sine rester på - hvad enten du har kød til overs fra kylling eller steg til aftensmad, så kan det piftes op igen svøbt i et par skiver toastbrød. 

Og brødet er heldigvis også ret nemt at lave selv - det toastbrød du køber i supermarkedet har en god, luftig konsistens, men smager ikke rigtig af noget.

Så jeg har lavet en nem opskrift på toastbrød med kun 4 ingredienser, som kan krydse alle ønskerne af til et hjemmebagt toastbrød:

1) Firkantet form på brødet

2) Hvidt, lyst og luftigt samt en lidt sejere krumme, så toasten bliver sprød

3) Nemt, hurtigt og simpelt

Dette toastbrød kan også bruges til sandwich, håndmadder, ristet brød og meget andet, man normalt ville bruge et klassisk franskbrød til.

Det gode ved toast og toastbrød er, at det sagtens kan udgøre et hurtigt måltid på en travl hverdag - nem aftensmad med mulighed for at udskifte 10-20 procent af indholdet i dejen med fuldkorn, hvis du vil have en sund opskrift på toastbrød. 

Med så lyst og luftigt et toastbrød bevarer man også luftighed, saftighed og konsistens i flere dage, så længe den er pakket ind i en plastikpose og lukket helt tæt.

Den perfekte snack til familien - børnevenlig og klar til fri leg på fyldet!

Brødet kan også fryses - det bliver et ret stort brød, så jeg vil anbefale at fryse det ned i to portioner. 

Du kan også være helt smart at skære dit toastbrød ud i skiver på forhånd, og så fryse dem ned i små pakker af en håndfuld skiver i hver pose. 

Tricket til at få firkantet toastbrød

Det kan opnås på to måder:

1) Den nemme - køb en franskbrød-form, som er designet med en 'skuffe' på toppen, som kan lukke dejen inde. Eller en træramme, hvor dejen bliver 'fanget' lidt a la, når man presser en rullepølse.

2) Den snedige - sørg for at have en firkantet rugbrødsform og fyld dejen i, så den fylder ca. halvdelen af formens samlede størrelse - læg et stykke bagepapir ovenpå (så det ikke klistrer fast), hvorefter du sætter en bradepande på toppen - det holder dejen ned og giver den en firkantet top. 

Brødet er perfekt til en klassisk parisertoast, som i al sin enkelthed er toast med ost og skinke. 

Toastbrødet kan laves til toast i både ovn, på panden og i en klassisk toaster - eller også kan du grille den i din panini-grill/bordgrill. 

Den kan også bruges til at lave de klassiske dessert-brød eller morgenbrød, Arme Riddere, hvor toastbrødet svøber i æg og mælk og steges/grilles til sprøde, lækre brød. 

Og så er brødet sidst men ikke mindst perfekt til Croque Monsieur eller Croque Madame - generelt er det bare et brød med mange formål!

Følg min opskrift på hjemmebagt, lyst toastbrød herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Toastbrød

Lyst og lækkert!

6 portioner 2 timer, 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 450 gram hvedemel
  • 3½ dl letmælk
  • 25 gram gær
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

  1. Opløs gær i mælken og tilsæt hvedemelet - rør rundt i 1 minuts tid på røremaskine eller med en ske, og rør herefter salt ud i dejen.
  2. Ælt den i 4-5 minutter på røremaskine eller i hænderne, indtil den ikke klistrer længere - hæld den ud på et meldrysset bord og klem den ud til en rektangel. Fold siderne ind, så de mødes på midten og læg den i et franskbrød/rugbrødsform - størrelsen på formen skal være sådan, at dejen ca. fylder halvdelen af volumen INDEN den har hævet.
  3. Stil den et lunt sted og lad den hæve i 1,5-2 timer, indtil den er fordoblet i størrelse. Forvarm ovnen på 200 grader.
  4. Læg et stykke bagepapir over formen og dernæst en bageplade, så dejen bliver holdt nede - stil den i ovnen og bag den i 35 minutter.
  5. Lad den dampe af i 4-5 minutter, men få den herefter ud af formen, da der ellers vil dannes kondens, som gør brødet blødt i kanterne.
Del

Seneste nyt