Mandekogebogen

5 tricks til at bekæmpe bladlus i haven

Slip af med de plantesugende små skadedyr!

Bladlus kan være en alvorlig plage for enhver haveejer.

Disse små insekter suger saften fra dine planter og kan forårsage betydelig skade, hvis de ikke kontrolleres.

Nogle planter dør af det, mens eksempelvis frugttræer i værste tilfælde ofte bare bliver hæmmet, og måske giver dårligere frugt næste sæson.

Heldigvis er der flere effektive måder at bekæmpe bladlus på og beskytte dine planter. I denne artikel deler vi fem tricks, som vil hjælpe dig med at holde bladlusene væk fra din have.

 

ANNONCE
Tricks til at slippe af med bladlus i køkkenhaven

1) Gode, gamle klør fem

Ofte får du det bedste og mest skånsomme resultat, hvis du bare maser dem med fingrene. Simpelthen. Klem forsigtigt på bladene uden at give dem et tryk, og mos så ellers bare løs på bladlusene - du kan ribbe dem af, som var det ribs på en stilk. Men brug gerne handsker, hvis du ikke vil lugte intenst af nyslået græs på fingrene i flere dage!

2) Introducér naturlige fjender

En af de mest effektive måder at bekæmpe bladlus på er at tiltrække eller introducere naturlige fjender i din have. Mariehøns, svirrefluer og guldøjer er kendt for at være bladlusenes værste fjender. Du kan tiltrække disse nyttige insekter ved at plante blomster som morgenfruer, kørvel og dild, som de naturligt tiltrækkes af.

3)  Brug af insektsæbe

Insekt-sæbe er en sikker og effektiv måde at bekæmpe bladlus på uden at skade dine planter. Du kan købe færdiglavet sæbe eller lave din egen ved at blande en spiseskefuld flydende sæbe (uden tilsætningsstoffer) med en liter vand. Spray denne opløsning direkte på bladlusene, og sørg for at dække både over- og undersiden af bladene.

4) Vandstråle-metoden

En simpel, men effektiv metode til at fjerne bladlus er at bruge en kraftig vandstråle. Brug din haveslange til at sprøjte bladlusene af dine planter. Denne metode virker bedst om morgenen, så planterne har tid til at tørre i løbet af dagen, hvilket reducerer risikoen for svampesygdomme. Du kan også bruge en sprayflaske og sprøjte helt tæt på - det er ofte mere skånsomt for planterne. 

5)  Tiltræk fugle

Mange fuglearter, såsom mejser og spurve, elsker at spise bladlus. Du kan tiltrække disse fugle ved at sætte fuglehuse op og tilbyde fuglefoder i nærheden af dine planter. Fuglene vil naturligt jage og spise bladlusene, hvilket hjælper med at holde bestanden nede.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce