Mandekogebogen

13 ikoniske retter, der faktisk blev opfundet i Amerika

Vidste du det?

Når folk tænker på klassiske amerikanske retter, dukker burgere, hotdogs og apple pie ofte op. Andre tænker måske på regionale specialiteter som deep-dish pizza, lobster rolls eller gumbo. Men du vil nok blive overrasket over, hvor mange ikoniske retter der faktisk blev opfundet i USA. Fra velkendte klassikere til “internationale” retter, der er 100% amerikanske, viser dette land endnu en gang, at det er en smeltedigel – også når det gælder mad.

Læs også: Baby Fries

1. French Dip

Selvom navnet antyder noget fransk, stammer denne sandwich fra Los Angeles. Den består af tynde skiver roastbeef i en sprød fransk bolle, dyppet i eller serveret med jus (beef-drippings sauce). Philippe The Original og Cole's French Dip kæmper stadig om æren for at have opfundet retten i begyndelsen af det 20. århundrede.

2. General Tso’s Chicken

Denne sød-sure klassiker fra kinesisk-amerikanske restauranter blev faktisk skabt i Taiwan og forfinet i New York af kokken Peng Chang-kuei. Hans originale opskrift var ikke sød, men blev tilpasset amerikanske smagsløg, hvilket gjorde retten til en fast favorit.

3. Eggs Benedict

Denne brunch-darling blev opfundet i New York City, men hvor og hvordan er omdiskuteret. Nogle siger, at retten blev skabt på Delmonico’s, mens andre mener, at den blev improviseret på Waldorf Hotel. Uanset hvad er denne kombination af pocherede æg, hollandaise, bacon og english muffins en amerikansk triumf.

4. Fajitas

Selvom fajitas lyder mexicansk, er det en Tex-Mex opfindelse fra 1930’erne. Mexicanske cowboys i Texas brugte hårde stykker kød som flank steak, som de grillede og serverede i tortillas. Retten blev først populær i bredere kredse i slutningen af 1960’erne, takket være restauranter i Texas.

5. Italiensk Dressing

Denne tangy, krydrede dressing blev udviklet i USA i 1940’erne, selvom opskriften var inspireret af italienske ingredienser som olivenolie, rødvinseddike og urter. Brands som Wish-Bone og Ken’s Steak House gjorde dressingen til en klassiker i amerikanske køkkener.

6. Crab Rangoon

Dybstegte wontons fyldt med flødeost og krabbe lyder asiatisk, men retten blev skabt på Trader Vic’s tiki-bar i Californien i 1930’erne. Navnet har ingen forbindelse til Rangoon (nu Yangon) – det lød bare eksotisk.

7. London Broil

Dette navn refererer ikke til en britisk ret, men til en amerikansk tilberedningsmetode fra det 19. århundrede. London Broil betyder blot, at et hårdt stykke kød som flank steak marineres, grilles eller steges hurtigt ved høj varme og skæres tyndt.

8. Chicken Parmesan

Denne italiensk-amerikanske favorit blev udviklet af italienske immigranter, der tilføjede kød til retter som melanzane alla Parmigiana. Kombinationen af paneret kylling, smeltet ost og tomatsauce blev hurtigt en fast bestanddel af rødsauce-restauranter i USA.

9. English Muffins

Samuel Bath Thomas opfandt denne morgenmadsfavorit i New York i slutningen af 1800-tallet. Inspireret af crumpets skabte han en grillet muffin med sprød yderside og luftige lommer indeni. I Storbritannien kaldes de blot "muffins".

10. Chili con Carne

Denne Tex-Mex klassiker har rødder i San Antonio, Texas, hvor den blev skabt af enten spanske immigranter, cowboys eller de såkaldte "Chili Queens". Uanset ophavet er den nu en officiel statsret i Texas.

11. Étouffée

Denne creoleret med skaldyr, ris og en fyldig roux blev skabt i Louisiana. Navnet betyder "smothered" på fransk, men retten blev først berømt i 1920’erne og er nu en hjørnesten i Cajun- og Creole-køkkenet.

12. Chop Suey

Denne ret med kød og grøntsager i en tyk sauce blev sandsynligvis skabt af kinesiske arbejdere i Californien i 1800-tallet. Den er en tilpasning af en sydkinesisk gryderet og blev hurtigt en amerikansk favorit.

13. Chimichangas

Disse dybstegte burritos blev opfundet i Tucson, Arizona, muligvis ved et uheld. Historien siger, at en kok tabte en burrito i frituren, og dermed blev chimichanga født – til stor glæde for Tex-Mex-entusiaster overalt.

Amerikas smeltedigel af kulturer har givet os mange ikoniske retter, som måske ikke er, hvad de ser ud til at være – men de smager fantastisk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce