Mandekogebogen

18 alternativer til dig, der ikke kan fordrage koriander

Du kan finde noget, der minder i smagen.

Koriander deler vandene som få krydderurter. Enten elsker du den friske smag med et hint af citrus – eller også smager det som at bide i en skuresvamp dyppet i sæbe. Og hvis du hører til den sidstnævnte gruppe, er du bestemt ikke alene. Faktisk har kendte kokke som Julia Child og Ina Garten udtalt deres dybe had til koriander. Men frygt ej: Der findes masser af alternativer, både når det gælder de friske blade (cilantro) og den tørrede, stødte variant (korianderfrø).

Læs også: Billig udskæring, du bør bruge til nuggets

Her får du 18 stærke bud på ingredienser, du kan bruge i stedet.

1. Spidskommen

Klassikeren, når du står uden stødt koriander. Har en varm, jordagtig og let citrusagtig smag. Start med lidt mindre mængde end koriander og justér op efter smag.

2. Kommen (Caraway)

Især god i bagværk eller som hel frø i gryderetter. Har en let lakridsnote, så brug den med omtanke.

3. Fennikelfrø

Også med en snert af lakrids, men har den samme let citrusagtige undertone som koriander. Brug det i moderate mængder – især godt i simreretter.

4. Blanding af spidskommen, kommen og fennikel

Vil du ramme noget, der minder om koriander, kan du blande de tre ovenstående krydderier. Start med små mængder og justér til.

5. Garam Masala

En indisk krydderiblanding, som allerede indeholder korianderfrø sammen med andre varme krydderier som kanel og kardemomme. God til retter med masser af krydderier.

6. Karrypulver

Også en blanding, hvor koriander ofte indgår. Perfekt i curries og gryderetter – men vær obs på, at det kan ændre farven og gøre retten mere "gul".

7. Dukkah

En mellemøstlig blanding med koriander, nødder og sesam. Brug den som drys over salater eller grønt – giver crunch og masser af smag.

8. Tabil

Nordafrikansk krydderiblanding med fennikel, spidskommen og koriander – men find en variant uden koriander, hvis du vil undgå den helt. Perfekt til rubs eller couscous-retter.

9. Kadai Masala

Endnu en indisk blanding, som har stærkt fokus på korianderfrø, men balanceret med chili, kardemomme og kanel. Brug den, hvis retten kan bære stærke krydderier.

Friske alternativer til koriander (cilantro):

10. Persille

Den mest oplagte afløser. Frisk, grøn og mild – men mangler den citrusagtige note. Tilføj lidt citronsaft eller lime for at kompensere.

11. Basilikum

Især god i asiatiske retter. Sødere end koriander, men giver friskhed. Thai-basilikum har mere krydderi og er endnu bedre i asiatiske køkkener.

12. Dild

Har den grønne friskhed, men med et stærkere præg af anis. Brug den med måde i kolde retter som salater.

13. Selleriblade

Undervurderet som krydderurt! Har en frisk, let bitter smag, der fungerer i supper, gryderetter og salater.

14. Estragon

Lys, mild lakridssmag og en let citrusnote. Rigtig god, hvis du kombinerer den med persille og lidt lime.

15. Purløg

Mild løgsmag, men giver friskhed og farve. Tilføj lime eller citron, hvis du savner korianderens syre.

16. Culantro

Ligner koriander, men har en kraftigere, mere bitter smag. Brug den i små mængder – især i mexicanske eller asiatiske retter.

17. Limejuice

Citrusnoterne i koriander kan erstattes med lime. Ikke helt det samme, men en effektiv måde at bevare friskheden på i dressinger og salsa.

18. Kombination af friske urter

Mix persille, basilikum, estragon og purløg, og tilføj lidt lime eller citron. Så får du en grøn, aromatisk blanding uden sæbesmag.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce