Madnyheder

5 krydderier der kan være giftige i for store mængder

Pas på mængderne.

5 krydderier der kan være giftige i for store mængder
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 13. marts 2025

Krydderier tilfører smag og aroma til madlavningen, men nogle af dem indeholder stoffer, der kan være skadelige, hvis de indtages i store mængder. Her er fem krydderier, du bør nyde med måde.

Læs også: Paella

1. Muskatnød

Muskatnød indeholder stoffet myristicin, som i store mængder kan have en hallucinerende og toksisk effekt. Symptomer på overdosering inkluderer svimmelhed, kvalme, hjertebanken og i værste tilfælde forvirring og hallucinationer.

Grænse: Allerede ved 5 gram (ca. 1 teskefuld) kan man opleve ubehagelige bivirkninger, mens 10-15 gram kan være decideret farligt.

2. Kanel (særligt cassia-kanel)

Cassia-kanel, som er den mest almindelige type i supermarkeder, indeholder høje niveauer af kumarin, et stof der kan skade leveren ved langvarigt eller højt indtag.

Grænse: Voksne bør ikke overstige 1-2 teskefulde dagligt, og små børn bør få endnu mindre. Ceylon-kanel har et meget lavere kumarinindhold og er et bedre alternativ.

3. Stjerneanis (kinesisk vs. japansk)

Kinesisk stjerneanis bruges ofte i madlavning og te, men japansk stjerneanis, som ligner den, er giftig og kan give alvorlige neurologiske symptomer. Der er rapporter om forvekslinger mellem de to typer, især i urteteer.

Grænse: Brug kun ægte kinesisk stjerneanis fra pålidelige kilder og undgå ukontrollerede urteblandinger.

4. Lakridsrod

Lakridsrod indeholder glycyrrhizin, som kan føre til forhøjet blodtryk, kaliummangel og i værste fald hjerteproblemer, hvis det indtages i for store mængder over længere tid.

Grænse: Fødevarestyrelser anbefaler, at voksne ikke indtager mere end 50 gram lakrids om dagen i længere perioder, især hvis man har forhøjet blodtryk.

5. Nelliker

Nelliker indeholder eugenol, som kan være giftigt i høje doser og potentielt skade leveren. Derudover kan store mængder give irritation i fordøjelsessystemet.

Grænse: En normal anvendelse i madlavning er sikker, men overdreven indtagelse af nellikeolie eller store mængder hele nelliker kan være problematisk.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.