5 måder at modne en avocado hurtigere på
Fremskynd processen!
En hård avocado kan ødelægge selv den bedste plan om at lave guacamole eller avocado-toast. Heldigvis er der flere måder at fremskynde modningsprocessen på, så du ikke behøver at vente i dagevis. Avocadoer producerer naturligt ethylen, en gas, der hjælper med modningsprocessen, og det kan du udnytte til din fordel. Her er de bedste metoder til at modne en avocado hurtigt – og et par tips til, hvad du kan gøre, hvis du kommer til at skære en umoden avocado op.
Læs også: Sådan får du den rette konsistens på blomskålsris
1. Lad den ligge fremme
Den mest naturlige måde at modne en avocado på er ved at lade den ligge fremme i stuetemperatur, gerne på en solrig vindueskarm. Det kan tage alt fra et par dage til en uge afhængigt af, hvor hård avocadoen er. Fordelen ved denne metode er, at du har avocadoen lige foran dig, så du ikke glemmer at tjekke den dagligt.
Når avocadoen er blød og giver lidt efter for et let tryk, er den klar til brug. Hvis du ikke har tænkt dig at bruge den med det samme, kan du sætte den i køleskabet for at bremse modningsprocessen – her kan den holde sig frisk i op til fem dage.
2. Pak den ind i papir
For at speede processen lidt op kan du pakke avocadoen ind i avispapir eller lægge den i en papirpose. Papiret holder på avocadoens naturlige ethylengas, hvilket får den til at modne hurtigere.
Hvis du vil sætte ekstra skub i tingene, så læg en moden banan, et æble eller en kiwi sammen med avocadoen i papirposen. Disse frugter udsender også ethylen og kan halvere modningstiden.
3. Brug ovn eller mikrobølgeovn
Hvis du har virkelig travlt, kan du bruge varme til at blødgøre avocadoen – men vær opmærksom på, at det ikke modner den på naturlig vis, det gør den bare blødere.
I ovnen: Pak avocadoen ind i stanniol og bag den ved 100 grader i cirka 10 minutter, eller indtil den føles blød.
I mikrobølgeovnen: Skær avocadoen i halve, fjern stenen, og pak hver halvdel ind i plastfolie. Varm dem i 30-sekunders intervaller, indtil de føles bløde.
Vær opmærksom på, at varmen kan ændre både smag og konsistens, så denne metode fungerer bedst, hvis du bruger avocadoen i en ret med masser af krydderier, som guacamole eller tacos.
4. Hurtigsyltning
Hvis du har skåret en umoden avocado op og ikke vil smide den ud, kan du bruge en syltelage for at blødgøre den hurtigt. Læg avocadoen i en blanding af lige dele vand og eddike i to timer – så bliver den blød nok til at moses.
Smagen bliver selvfølgelig syrlig, så denne metode egner sig bedst til retter, hvor syrlighed er en fordel, som tacos, salater eller som topping til ramen.
5. Brug den umoden
Hvis du alligevel har skåret en hård avocado op, er der stadig håb – du kan lave avocado-fries!
Skær avocadoen i stave, vend dem i mel, derefter i pisket æg og til sidst i rasp. Steg dem i olie, indtil de er gyldne, eller bag dem ved 200 grader i 12-14 minutter for en sundere version. Server dem med chipotle-mayo, sriracha-dip eller en limebåd og et drys Tajín.