5 nemme måder at lave espresso uden en espressomaskine
En god, stærk kop kaffe.
Espresso er ikke bare en kaffe – det er en livline for mange. Fyldt med koffein og koncentreret smag kan den kickstarte selv de sløveste dage eller runde en god middag af med manér. Men en espresso-maskine er ikke ligefrem billig, og det kan hurtigt løbe op, hvis du dagligt skal forbi kaffebaren. Heldigvis findes der flere smarte måder, hvorpå du kan lave espresso derhjemme – helt uden dyrt udstyr.
Her er fem metoder, der giver dig en kop espresso-lignende kaffe uden brug af en espressomaskine.
AeroPress
AeroPress er et kompakt kaffeværktøj, der bruger lufttryk og mikrofiltrering til at trække smag og olier ud af kaffebønnerne – og resultatet minder meget om ægte espresso. Den fjerner samtidig en del bitterhed og giver en blød, fyldig kop.
Sådan gør du: Sæt filteret i og skyl det. Monter det i AeroPressen og stil den på en kop. Mal bønnerne fint – cirka to spiseskefulde – og hæld dem i. Hæld 100 ml vand ved cirka 93-94 grader over, og pres langsomt med god kraft. Voila – espresso på få minutter.
Moka pot
Moka pot, også kendt som espressokanden fra komfuret, blev opfundet af Alfonso Bialetti i 1930’erne – og den er stadig guld værd. Den bruger damptryk til at presse vandet gennem kaffegrums og op i toppen, hvor den færdige kaffe samles.
Fyld vand i den nederste del (ikke til kogepunktet). Mal bønnerne til medium størrelse og fyld dem i filterindsatsen – uden at presse dem. Sæt toppen på, skru godt til og sæt den på komfuret. Når du hører en hvæsen eller boblende lyd, er kaffen klar til at blive hældt op.
French press
En fransk presse er mere kendt for almindelig kaffe, men med den rette teknik kan du også få noget, der minder om espresso. Forskellen er, at brygget bliver lidt mere fyldigt og olieret – men stadig med masser af smag.
Forvarm glasset med kogende vand. Tilsæt to spiseskefulde fintmalet kaffe og hæld 200 grader varmt vand over. Lad det trække i 5-6 minutter, og pres så langsomt stemplet ned. Pas på ikke at trykke for hårdt – det kan sende kaffe og grums i alle retninger og ødelægge resultatet.
Instant espresso pulver
Har du travlt og brug for en hurtig løsning? Instant espresso-pulver er din redning. Det er klart den nemmeste og billigste metode.
Hæld en spiseskefuld pulver i en kop, tilsæt fire spiseskefulde varmt vand, og rør rundt. Vær forsigtig med mængden – det er stærke sager. Du kan også bruge instant kaffe som nødløsning: to til tre teskefulde kaffe blandet med to spiseskefulde vand. Lad det stå i 30 sekunder og nyd.
Mælkeskummer
Ja, du læste rigtigt. En simpel mælkeskummer kan faktisk bruges til at piske en lille espresso sammen – med lidt finesse.
Mal to spiseskefulde kaffe fint og hæld det i et varmefast glas. Tilsæt nok varmt vand til at dække kaffen og brug mælkeskummeren i 30 sekunder. Lad det stå i 30 sekunder mere, så grumset synker. Forvarm en anden kop med kogende vand og hæld espressoen gennem et kaffefilter eller en si. Tilsæt lidt ekstra varmt vand, og så er den klar.