Madnyheder

9 geniale cocktails med japansk whisky

Fulde af smag.

9 geniale cocktails med japansk whisky
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 22. april 2025

Japansk whisky er ikke længere kun for kendere – det er blevet et verdensomspændende fænomen. Fra Nikka og Hibiki til Kurayoshi og Takamine, disse flasker kombinerer håndværk, filosofi og finesse på en måde, der skiller sig ud fra både bourbon og skotsk whisky.

Læs også: Torta Verde

Men du behøver ikke nøjes med at drikke dem rent. Her får du ni cocktails, der bringer japansk whisky i spil – med præcise mål i centiliter og milliliter, så du er klar ved hjemmebaren.

1. Highball

Den japanske klassiker over dem alle. Simpel, ren og genial.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky (fx Suntory Toki)

  • 1,2–1,5 dl danskvand (eller 12–15 cl)

  • Store isterninger

  • Evt. en citrustwist

Sådan gør du: Hæld whisky over is i et højt, afkølet glas. Rør forsigtigt rundt. Top op med danskvand, og rør én gang mere. Servér med en citrustwist.

2. Paper Plane

En bitter-sød, elegant cocktail med italienske og japanske nuancer.

Ingredienser:

  • 2,5 cl japansk whisky (fx Nikka Coffey Grain)

  • 2,5 cl Amaro Nonino

  • 2,5 cl Aperol

  • 2,5 cl friskpresset citronsaft

Sådan gør du: Ryst alle ingredienser med is. Si i et afkølet coupeglas. Pynt evt. med en citronskal eller origami, hvis du går all-in.

3. Yuzu Whisky Sour

Den klassiske whisky sour – med japansk citrus.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky (fx Hibiki Harmony)

  • 2,25 cl frisk yuzu juice (kan erstattes med citron hvis nødvendigt)

  • 2,25 cl sukkersirup

  • 1 æggehvide

Sådan gør du: Tør-ryst alle ingredienser uden is først, ryst derefter med is. Si over i coupeglas. Garnér med citrusskal.

4. Tokyo Mule

Den japanske version af en Moscow Mule – med karakter.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky (fx Suntory Toki)

  • 1,5–2 dl ginger beer (alt efter hvor stærk du vil have den)

  • 1 cl frisk limejuice

  • Et par dråber bitters (valgfrit)

  • Shiso-blad eller limebåd til pynt

Sådan gør du: Hæld ingredienserne direkte i et højt glas med is. Rør forsigtigt. Pynt med shiso eller lime.

5. Bees Knees med yuzu og honning

Blød, citruspræget og opløftende.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky (fx Nikka Days)

  • 2,25 cl yuzu juice

  • 2,25 cl honningsirup (bland lige dele honning og varmt vand)

Sådan gør du: Ryst alt med is, og si i et afkølet coupeglas. Pynt med citrusskal.

6. Yuzu Mamie

En forfriskende variant af en klassisk cocktail fra 1900-tallet.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky (fx Nikka Days eller Suntory Toki)

  • 1,5 cl frisk yuzu juice

  • Ginger ale til top (ca. 1,5–2 dl)

  • Limebåd til pynt

Sådan gør du: Byg direkte i et højt glas med is. Rør let, og pynt med lime.

7. Plum Blossom Manhattan

En frugtig, japansk version af Manhattan – med umeshu.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky (fx Mars Iwai Tradition)

  • 3 cl umeshu (japansk blommevin)

Sådan gør du: Rør over is og si i et coupeglas. Pynt med appelsinskal eller en blomme.

8. Takamine Umami Old Fashioned

Et umamibombet twist på den klassiske Old Fashioned.

Ingredienser:

  • 6 cl Takamine 8-Year whiskey

  • 0,75 cl misosirup (lavet af 1 del miso + 1 del vand + lidt sukker)

  • 2 dråber soya- eller umami-bitters

Sådan gør du: Rør ingredienserne med is. Si over en stor isterning i et lavt glas. Garnér evt. med en appelsinskal.

9. Kyoto Fog

En efterårsvenlig cocktail med te og varme noter.

Ingredienser:

  • 6 cl japansk whisky infuseret med Earl Grey (fx Kurayoshi)

  • 2,25 cl frisk citronsaft

  • 1,5 cl vaniljesirup

Sådan gør du: Infuser whisky med en teskefuld Earl Grey i 5-10 minutter. Ryst det hele med is, si i coupeglas, og servér straks.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.