Opskrift

Chicken-fried steak

Amerikansk og lækkert!

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen I dag kl. 09:38

Der findes få retter, der er så ikoniske inden for amerikansk comfort food som chicken-fried steak. Retten er en sand klassiker fra det sydlige USA, og selvom navnet kan forvirre – for der er faktisk slet ikke kylling i – så er det en sprød, saftig og uimodståelig bøf, der minder om en blanding mellem en wienerschnitzel og en friturestegt steak. Chicken-fried steak er blevet et symbol på sydstatskøkkenet og serveres ofte med cremet “country gravy” og klassiske tilbehør som kartoffelmos, majs eller grønne bønner.

Hvad er chicken-fried steak?

Chicken-fried steak er en ret lavet af en udskæring af oksekød, typisk billigere og lidt sejere stykker som cube steak eller round steak, der først bankes møre, vendes i krydret melpanering og derefter steges sprødt i olie eller smør. Paneringen minder meget om den, man bruger til fried chicken – og netop derfor har retten fået sit lidt misvisende navn. Resultatet er et stykke mørt oksekød indhyllet i en sprød, gylden skorpe, der balancerer fedme og smag på perfekt vis.

Retten som en del af amerikansk kultur

Chicken-fried steak har sine rødder i sydstaterne, særligt Texas og Oklahoma, hvor retten ofte omtales som en signaturspise. Mange mener, at retten stammer fra de tyske og østrigske immigranter, der bragte opskriften på wienerschnitzel til USA i 1800-tallet. Her blev opskriften tilpasset de råvarer, man havde til rådighed – og pludselig var den friturestegte steak født.

I dag serveres chicken-fried steak på alt fra små diners til store restauranter, og den er ofte på menuen til morgenmad, frokost og aftensmad. Ja, i nogle dele af USA er det helt almindeligt at spise retten som brunch med spejlæg og biscuits ved siden af.

Smag og tekstur

Det, der gør chicken-fried steak så populær, er kombinationen af det saftige oksekød og den sprøde, krydrede panering. Retten får en unik balance, fordi kødet i sig selv er kraftigt i smagen, mens paneringen giver knasende tekstur og krydderi. Den klassiske “country gravy” – en hvid sovs lavet på mælk, mel og ofte en smule fedt fra panden – giver en cremet kontrast til den sprøde skorpe. Resultatet er en ret, der både er rustik og luksuriøs på samme tid.

Chicken-fried steak i dag

I dag er chicken-fried steak mere end blot en sydstatsklassiker – det er en del af den amerikanske madkultur, som både turister og lokale elsker. Den serveres på alt fra vejrestauranter i Texas til brunchsteder i New York. Den har desuden vundet indpas i mange hjemmekøkkener verden over, fordi den kombinerer simple råvarer med en teknik, der giver maksimal smag.

For mange amerikanere er chicken-fried steak nostalgisk – en ret, der minder om familiemiddage, bedsteforældres køkken eller hyggelige restaurantbesøg. Og selvom den traditionelt serveres med kartoffelmos og gravy, er den også velegnet som del af et større måltid med grøntsager, coleslaw eller endda på en sandwich.

Tips og tricks

  • Hvorfor hedder det chicken-fried steak, når der ikke er kylling i?
    Navnet stammer fra tilberedningsmetoden, som er den samme, man bruger til at lave fried chicken – altså at panere og friturestege.
  • Hvilket kød er bedst til chicken-fried steak?
    Cube steak er den klassiske udskæring, da den er billig og let banket mør. Alternativt kan man bruge round steak eller sirloin.
  • Kan man bage i ovnen i stedet for at friturestege?
    Ja, du kan lave en lidt sundere version i ovnen, men resultatet bliver ikke helt så sprødt som den klassiske udgave.
  • Hvilken sovs serveres til chicken-fried steak?
    Traditionelt serveres retten med “country gravy” – en hvid sovs lavet med mælk, mel og krydderier.
  • Kan chicken-fried steak laves på forhånd?
    Ja, du kan panere bøfferne i forvejen og opbevare dem i køleskabet. Steg dem lige inden servering for at bevare sprødheden.

Variationer af chicken-fried steak

  • Spicy version: Tilsæt cayennepeber, chili eller hot sauce i paneringen for en stærkere udgave.
  • Cheese-stuffed: Læg et lag ost (fx cheddar) mellem to tynde stykker kød, inden du panerer og steger dem.
  • Southern brunch-style: Server retten med spejlæg, biscuits og grits for en ægte sydstatsmorgenmad.
  • Sundere alternativ: Brug kyllingebryst eller kalkun i stedet for oksekød – så får du en “ægte” chicken-fried steak.
  • Vegetarisk version: Erstat kødet med aubergine- eller blomkålsskiver, der paneres og steges på samme måde.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 6 min
Tilberedningstid 10 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Kød og panering

Minutbøf/Entrocote/Inderlår (150 g) 4 stk.
Hvedemel 2 dl
Salt 1 tsk.
Peber 1 tsk.
Paprika 1 tsk.
Cayennepeber 0,5 tks.
Æg 2 stk.
Mælk 1 dl

Country Gravy

Smør 2 spsk.
Hvedemel 2 spsk.
Mælk 2 dl
Fløde 2 dl
Salt + peber 1 tsk.

Fremgangsmåde