Mandekogebogen

De bedste oste at fryse - og hvordan du gør det rigtigt

Mange oste kan sagtens fryses ned.

Ost og fryser er måske ikke umiddelbart et makkerpar, man forbinder med succes. Men der er faktisk oste, som klarer sig overraskende godt under iskolde forhold – hvis man altså gør det rigtigt.

Læs også: Kan man stege tun som en oksesteak?

Fryseren er ikke den mest ideelle opbevaringsmetode til ost, særligt ikke for de sarte og friske typer. Alligevel kan det være en fremragende måde at undgå madspild, især hvis du er faldet for et godt tilbud, har købt for meget til en opskrift eller bare gerne vil spare på budgettet ved at købe stort ind. Og når man ved, hvor meget håndværk og kærlighed der går ind i god ost – for ikke at nævne, hvad man selv har betalt – er det kun rimeligt at få mest muligt ud af hver eneste bid.

Her får du en guide til hvilke typer ost, der bedst egner sig til fryseren, og hvordan du fryser dem korrekt.

Hårdtlagrede oste

Oste som Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, lagret gouda og cheddar er perfekte til fryseren. De har lavt vandindhold og en solid proteinstruktur, hvilket gør dem mere modstandsdygtige over for frostens konsekvenser. Du kan med fordel fryse dem hele – og gem gerne skorpen fra f.eks. parmesan. Den kan simre med i supper og saucer og tilføje et dybt umami-kick.

Amerikansk ost

Processeret ost som de klassiske amerikanske osteskiver i plastikemballage er overraskende gode i fryseren. Takket være deres tilsatte emulgatorer og lave vandindhold bevarer de tekstur og smelteevne fint efter optøning. En undtagelse er Velveeta, som har en tendens til at blive grynet.

Halvfaste deli-oste

Colby, Monterey Jack, Muenster, Havarti og milde cheddarvarianter fra supermarkedets køledisk er prisvenlige og frysevenlige. Køb dem gerne i vakuumpakning – eller få din delimedarbejder til at lægge vokspapir mellem skiverne, så de ikke klistrer sammen i fryseren.

Pasta filata-oste med lav fugtighed

Mozzarella, provolone, scamorza og caciocavallo kan alle fryses – så længe du holder dig til de lav-fedt og lav-fugt varianter, som LMPS-mozzarella (low moisture, part skim). Friske kugler eller burrata med cremet fyld egner sig ikke til frost og mister både smag og struktur.

Forrevet ost

De fleste forpakkede poser med revet ost kan ryge direkte i fryseren. De indeholder ofte antiklumpningsmidler, som også virker efter optøning. Brug dem i madlavning, hvor de skal smelte – eller drys dem på tacos, pizza eller gratin.

Alpe-oste

Alpe-inspirerede oste som Jarlsberg, fontal og almindelig "Swiss" ost er gode valg, hvis du vil fryse ost, du primært bruger til madlavning. Ægte Comté, Gruyère eller Emmentaler kan også fryses, men det er synd, hvis de er dyrt importeret og råmælksbaserede. Brug hellere billigere varianter, hvis de bare skal i en gratin.

Fast blåskimmelost

Stilton, Gorgonzola Piccante, Shropshire Blue og Bayley Hazen Blue er faste og lagrede nok til at klare en tur i fryseren. Det samme gælder for forpakkede smuldrede blåoste, der i forvejen har lavt fugtindhold. Blødere blåskimmeloste med højere fugtighed er mere sårbare og risikerer at blive grynede.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce