Madnyheder

Den ikoniske chokoladebar, der blev tilbagekaldt i 55 lande – på grund af plastik

En velkendt klassiker!

Den ikoniske chokoladebar, der blev tilbagekaldt i 55 lande – på grund af plastik
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 21. marts 2025

Forestil dig, at du sidder og hygger dig med en klassisk Snickers – karamel, nougat, peanuts og chokolade i perfekt harmoni – og så bider du pludselig i… et stykke rødt plastik.

Læs også: Potato Curry

Det var præcis, hvad der skete for en uheldig chokoladefan i Tyskland tilbage i 2016. Den ene bid endte med at sætte gang i et af de største chokoladetilbagekaldelser i nyere tid, som spredte sig til hele 55 lande og omfattede nogle af verdens mest ikoniske chokoladebarer.

Mars tilbagekalder alt – for en sikkerheds skyld

Snickers-producenten Mars kunne hurtigt spore plaststykket tilbage til en fabrik i Holland, hvor det viste sig at stamme fra en beskyttelseshætte på produktionsmaskineriet. Men fordi fabrikken ikke kun producerede Snickers, men også Mars-barer, Milky Way, Celebrations og diverse miniatures, valgte giganten at tage det sikre valg og tilbagekalde hele molevitten.

Det drejede sig primært om små “fun size”-varianter og miniatureudgaver, som allerede var blevet distribueret til store dele af Europa og Asien. Hvor meget Mars tabte økonomisk på manøvren, er aldrig blevet offentliggjort – men vi taler sandsynligvis om tab i millionklassen.

Hvorfor bliver chokolade tilbagekaldt?

Fødevaretilbagekaldelser kan ske af mange grunde:

  • Fremmedlegemer som plastik, glas eller metal i produktet.

  • Bakterier og kemiske kontamineringer.

  • Fejl i allergener eller udløbsdatoer.

I tilfældet med Mars var det altså plastikstykket, der var synderen, men der er set alt fra metalspåner til bakterieudbrud, der har tvunget store fødevarevirksomheder til at kalde produkter tilbage fra hylderne.

Heldigvis meldte ingen om skader i dette tilfælde – den person, der opdagede plaststykket, sendte simpelthen sin Snickers tilbage til Mars, og sagen blev fanget i tide.

Sådan opdages farlige fødevarer

En fejl som denne kan først opdages lang tid efter, at produkterne er sendt ud og solgt. Det kræver derfor en kæmpe logistik-øvelse at spore batchnumre og informere forbrugerne. Virksomheder benytter i dag alt fra sociale medier og e-mails til butikker og pressemeddelelser for at få ordet ud hurtigt.

Så næste gang du bider i en Snickers eller Mars-bar, så husk: Der ligger altså et enormt maskineri bag, der sørger for, at du (forhåbentlig) slipper for uventede overraskelser midt i karamellen.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.