Den type pasta Anthony Bourdain altid havde i skabet
En vigtig spiller.
Anthony Bourdain havde en forkærlighed for streetfood, øl og kantet ærlighed. Han kunne få det mest beskidte gadekøkken til at ligne fine dining, og han gjorde det med charme, sarkasme og en smøg i hånden. Men når han skulle vælge én pasta, som altid skulle være på lager derhjemme, så var det ikke noget fancy.
Læs også: Pandekager - steges i smør eller olie?
Det var elbow macaroni – den lille, bøjede sag, vi andre kender fra barndommens mac and cheese. Bourdain elskede den, og han holdt den tættere end mange af sine Michelin-oplevelser. For ham var det ikke bare pasta – det var en portal til comfort food på højt niveau.
Mac and cheese som religion
Bourdains kærlighed til macaroni and cheese var ikke bare en guilty pleasure – det var nærmest en identitet. Han har adskillige gange rost Popeye’s version i interviews, og det siges, at han engang klædte sig ud, bare for at kunne snige sig ind og bestille uden at blive genkendt. Den mand har spist på Noma og i Nordkoreanske baggårde, men en god omgang mac and cheese? Det var ren lykke.
I et legendarisk interview med Vice i 2016 sagde han:
"Who doesn't like macaroni and cheese? Enemies of America. Enemies of freedom."
Det siger vist det hele.
Hvordan Bourdain lavede sin mac and cheese
Selvom han kunne sin haute cuisine, havde han ingen tålmodighed for overdrevet madsnobberi. Han hadede versioner med trøffelolie og hummer – det skulle ikke være en konkurrence i luksus, men en hyldest til det enkle og ærlige.
Hans opskrift? Ikke noget med skum og nitrogen. Bare god, gedigen pasta, smør, mælk og en solid blanding af cheddar, mozzarella, parmesan og Gruyère. Nogle gange tilføjede han et punch med Worcestershire sauce, lidt cayennepeber og tynde skiver skinke. Andre gange gik han direkte old school og brugte smelteost – du ved, den orange type i skiver, som amerikanerne nærmest er født med i madpakken.
Det var ikke fancy – det var ægte. Og det var hele pointen.
Så hvis du er typen, der gerne vil holde lidt Bourdain-ånd i live i dit eget køkken, så gør som manden selv: Hold altid en pakke elbow macaroni i skabet. For når livet er gråt, er der intet som en rygende varm skål mac and cheese til at minde dig om, at det enkle ofte er det bedste.